H Europol εξάρθρωσε παράνομο δίκτυο λαθρεμπορίας μεταναστών-32 συλλήψεις

Η έρευνα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015

H Europol εξάρθρωσε παράνομο δίκτυο λαθρεμπορίας μεταναστών-32 συλλήψεις

​Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα επιχείρηση της Europol για την εξάρθρωση ενός παράνομου δικτύου λαθρεμπορίας μεταναστών, με περίπου 32 συλλήψεις και κατασχέσεις μέσων, χρημάτων και εξοπλισμού, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου.

Υπό την αιγίδα των ιταλικών αρχών, η επιχείρηση επικεντρώθηκε σε ένα εγκληματικό συνδικάτο που αποτελείται από υπόπτους από την Συρία, την Αλγερία, την Αίγυπτο, το Λίβανο και την Τυνησία, οι οποίοι συμμετείχαν στην παράνομη λαθραία διακίνηση μεταναστών, κυρίως συριακής καταγωγής, προς την Ευ��ωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέχρι στιγμής, μεταξύ 2014 και 2016, το εγκληματικό δίκτυο ήταν σε θέση να μεταφέρει περισσότερους από 200 μετανάστες προς και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ακολουθώντας την βαλκανική οδό, αρχικά έφθανε στην Ουγγαρία και την Ιταλία πριν προχωρήσει προς την Αυστρία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Οι μετανάστες πλήρωναν τους διακινητές ποσά γύρω στα 500 ευρώ.

Σε σημερινή της ανακοίνωση η Europol αναφέρει ότι, η Κινητή Ομάδα του Κόμο, σε συνδυασμό με τις Υπηρεσίες της Κεντρικής Επιχείρησης της Ιταλικής Αστυνομίας, υπό την ηγεσία του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα του Κόμο, ξεκίνησε την έρευνα τον Σεπτέμβριο 2015, όταν ένας Ιταλός πολίτης συνελήφθη στην Ουγγαρία κατά την οδήγηση ενός οχήματος με αρκετούς παράνομους μετανάστες. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες συλλήψεις από τις αυστριακές και γερμανικές αρχές και άλλων οδηγών οχημάτων που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά παράνομων μεταναστών.

Τον Δεκέμβριο του 2015, οι Ιταλοί ειδοποίησαν τους Γερμανούς και κινητοποιήθηκε η Europol. Οι Γερμανικές αρχές έδωσαν στις Ιταλικές πληροφορίες για περί τα 90 οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις μεταφορές , οι πληροφορίες οδήγησαν στα επόμενα μέτρα έρευνας και την εξέλιξη της επιχείρησης, στην οποία μετείχαν η Eurojust, η Europol, η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Μαφίας και η Διεύθυνση Καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η Europol και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λαθροδιακίνησης Μεταναστών (EMSC) υποστήριξαν την έρευνα παρέχοντας προσαρμοσμένες αναφορές ανάλυσης και δύο ειδικούς στην Ιταλία. Η Διεθνής Υπηρεσία Αστυνομικής Συνεργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο στο συντονισμό αυτής της σημαντικής έρευνας.

Η επιχείρηση, λέει η Europol απέδειξε την ικανότητα των αρμόδιων αρχών να συνεργαστούν και να διαλύσουν το σύνολο του εγκληματικού δικτύου με ένα συντονισμένο και συγχρονισμένο τρόπο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top