Στημένο από τον Ερντογάν το πραξικόπημα; Η θεωρία που «σαρώνει» στα social media!

Γιατί κάποιοι υποστηρίζουν πως επρόκειτο για «θέατρο»

Στημένο από τον Ερντογάν το πραξικόπημα; Η θεωρία που «σαρώνει» στα social media!

Δεύτερες σκέψεις κάνουν πολλοί αναλυτές για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, με κάποιους να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για ένα καλοστημένο θέατρο από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να εδραιώσει περαιτέρω την εξουσία του! Μάλιστα, αυτή η θεωρία αναπαράγεται μαζικά στα social media τις τελευταίες ώρες, αλλά και παρουσιάζεται εκτενώς στη διεθνή αρθρογραφία.

Ο αρθρογράφος των «New York Times», Μουσταφά Ακιόλ, τονίζει πως οι πραξικοπηματίες αντιπροσωπεύουν ένα κομμάτι του στρατού και όχι το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ η αποτυχία τους θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τον Ερντογάν.

Ανάλογο άρθρο είχε δημοσιευτεί σχεδόν δέκα μέρες πριν το πραξικόπημα, στην ίδια εφημερίδα, από την Σαμπρίνα Τάβερνις, η οποία ανέλυε τις προσπάθειες του Ερντογάν να γίνει «ισόβιος πρόεδρος της Τουρκίας», επικεντρώνοντας στη φίμωση του Τύπου και την προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης.

Σε αυτό το πλαίσιο βασίζουν πολλοί τα περί στημένου πραξικοπήματος, τονίζοντας πως τα όσα συνέβησαν στη γείτονα χώρα θα δώσουν στον Ερντογάν λαβή για περεταίρω συγκέντρωση εξουσιών, μια αντίληψη που στη σύγχρονη ιστορία είχε οδηγήσει το στρατό να κάνει και άλλα πραξικοπήματα σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Ενδεικτικά, ο καθηγητής του Χάρβαντ Ντάντι Ρόντρικ τονίζει ότι η αποτυχία του πραξικοπήματος «θα ανοίξει το δρόμο για ολική κυριαρχία του Ερντογάν. Θα τον διευκολύνει να κάνει όλες τις συνταγματικές αλλαγές που επιθυμεί, ώστε να γίνει ουσιαστικά ο ένας και μοναδικός πολιτικός που θα αποφασίζει τα πάντα στη χώρα».

Ανάλογη εκτίμηση κάνει και ο δημοσιογράφος του «Politico» Ράιαν Χιθ. «Μια τουρκική πηγή μου λέει ότι η όλη κατάσταση μοιάζει περισσότερο με θέατρο παρά με πραξικόπημα… Δεν επρόκειτο για ένα πραγματικό στρατιωτικό πραξικόπημα! Στήθηκε από τον εκλεγμένο ισλαμιστή δικτάτορα και τις μυστικές υπηρεσίες σε συνεργασία. Ήταν μια μεγάλη παραγωγή, αλλά και ένα φθηνό παιχνίδι, κανένας πολιτικός ή επίσημος δεν παραδόθηκε πουθενά».

«Ο πρόεδρος κάνει τον εαυτό του να μοιάζει με “ήρωα και υπερασπιστή της δημοκρατίας”, ενώ στην πραγματικότητα είναι το αντίθετο. Οχι μόνο θα πάρει τις απαραίτητες ψήφους, αλλά θα κάμψει και ψυχολογικά τους ψηφοφόρους, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει με άλλο τρόπο, με σκοπό να γίνει ο “δικτάτορας” ενός ψευδούς προεδρικού συστήματος που προσπαθεί να επιβάλλει και να υποκ��νήσει ενάντια στην πλειοψηφία», συνεχίζει ο Χιθ και, εκτιμώντας ότι «είναι πιθανό να δούμε μια αλλαγή των θεσμών προς το χειρότερο, όπου θα κυριαρχεί ο λαϊκισμός και ο ισλαμισμός. Και μια περίοδος όπου οι ισλαμιστές και οι τζιχαντιστές θα επικρατήσουν», καταλήγει: «μέσα από αυτό το ψεύτικο πραξικόπημα, εξορθολογίζει τις απαράδεκτης, μη δημοκρατικές ενέργειές του και τη στάση του ως ένας ψεύτης υπερασπιστής της δημοκρατίας. Και πιθανότατα θα πάμε σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο (κάτι που πολλοί αναλυτές προέβλεπαν) που εγγυημένα θα του εξασφαλίσει την πλειοψηφία των ψήφων. Και αυτό πιθανότατα θα του εξασφαλίσει ακόμη 10 με 15 χρόνια νομιμοποιημένης, εκλεγμένης δικτατορίας».

Ως πρώτο βήμα του Ερντογάν προς τη συγκέντρωση εξουσιών αναφέρουν πολλοί το μπαράζ εκκαθαρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις και το δικαστικό σώμα, στο οποίο προχώρησε από το πρωί του Σαββάτου η τουρκική κυβέρνηση, θέτοντας εκτός σχεδόν 3.000 στρατιωτικούς και άλλους τόσους δικαστικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαξίμου: Η έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών θα εξαρτηθεί από την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ για όλα οι Τούρκοι! Σκέφτονται να επαναφέρουν τη θανατική ποινή

«Δεν ξέραμε ότι συμμετείχαμε σε πραξικόπημα- Νομίζαμε ότι είναι άσκηση» λένε κάποιοι στρατιώτες

Άνοιξαν τα ελληνοτουρικά σύνορα στον Έβρο - Επιτρέπεται η διέλευση

Αρχίζει να «παίρνει κεφάλια» ο Σουλτάνος! Ξήλωσε 2.745 δικαστές και 3.000 στρατιωτικούς

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top