«Μπρεξίτιδα»! Ποιες χώρες βρίσκονται ένα βήμα πριν το δημοψήφισμα;

ΔΕΙΤΕ τον χάρτη

«Μπρεξίτιδα»! Ποιες χώρες βρίσκονται ένα βήμα πριν το δημοψήφισμα;

​Μετά το δημοψήφισμα στην Βρετανία το Eurasia Group, εταιρεία συμβουλών γεωπολιτικού κινδύνου, δημοσίευσε έναν χάρτη, αναλύοντας σε ποιες χώρες της Ευρώπης υπάρχει δυνατότητα για δημοψηφίσματα.

europe-contagion-brexit.jpg

Σύμφωνα με την εταιρεία, πιθανότερη είναι διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε Αυστρία και Ολλανδία. Μάλιστα, στην Αυστρία έχουν περάσει μόλις 20 χρόνια από τότε που οι πολίτες της ρωτήθηκαν για ένταξη ή μη στην ΕΕ. Όπως αναφέρει δημοσκόπηση, σχεδόν το 40% του πληθυσμού θέλει να διεξαχθεί σύντομα δημοψήφισμα.

Οι Ολλανδοί έχουν την ίδια πεποίθηση. Παρότι, η χώρα τους είναι ιδρυτικό μέλος, το 54% των πολιτών τάσσονται υπέρ της αποχώρησης.

Παράλληλα, το Eurasia Group «βλέπει» ένα ντόμινο εξελίξεων με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Σουηδία να έχουν ευρωσκεπτικιστική στάση, με τις δύο πρώτες χώρες, ωστόσο, να μην δείχνουν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε ένα δημοψήφισμα.

Όσον αφορά, τώρα, την Ελλάδα, οι ευρωσκεπτικιστικές τάσεις φαίνονται να επηρεάζουν την πολιτική.

«Εάν το Brexit ήταν μια πυριτιδαποθήκη, που ξεκίνησε η φωτιά, τότε οποιαδήποτε εξέλιξη σε κάποια άλλη χώρα θα είναι η βενζίνη, Μια ακόμα ''έξοδος'' θα κάνει σαφές σε όλους πως υπάρχει ένα αναπόφευκτο αποτυχίας γύρω από την Ένωση», σημειώνει το άρθρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Le Monde: Η στάση της Μέρκελ δείχνει πως η καγκελάριος ΔΕΝ πιστεύει ότι θα γίνει το Brexit

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top