ΚΛΕΙΝΕΙ ο δρόμος προς τα Βαλκάνια για τους πρόσφυγες!«Λουκέτο» στα σύνορα Σλοβενίας-Σερβίας

Δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η διέλευση μεταναστών προς την Ευρώπη

​Η ελπίδα των προσφύγων να περάσουν τα σύνορα χάνεται μέρα με τη μέρα. Η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ παραμένει κλειστή και κανείς δεν γνωρίζει πότε και υπό ποιες συνθήκες θα αρχίσει ξανά η ροή των προσφύγων.

Την ίδια ώρα, η απόφαση της Σλοβενίας και της Σερβίας να βάλουν «λουκέτο» στα σύνορά τους, επιβάλλοντας νέους περιορισμο��ς, ουσιαστικά βάζει τέλος στα σχέδια των απελπισμένων ανθρώπων.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε πως από τα μεσάνυχτα θα επιτρέπεται η είσοδος σε σλοβενικό έδαφος μόνο σε όσους πρόσφυγες έχουν σκοπό να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία ή φτάνουν στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η Σερβία από χθες τα μεσάνυχτα άρχισε να εφαρμόζει τα ίδια μέτρα με αυτά που επέβαλε η Σλοβενία για την είσοδο προσφύγων.

«Λαμβάνοντας υπόψη το νέο καθεστώς που επέβαλε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. Σλοβενία) η Σερβία δεν μπορεί να επιτρέψει να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας στα σύνορα της με την ΠΓΔΜ και την Βουλγαρία» τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών.

Αναφέρεται επίσης ότι και το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τη Σερβία ότι δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες που δεν έχουν ισχύον διαβατήριο και θεώρηση εισόδου τύπου Σέγκεν.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αποκαλούμενη «βαλκανική οδός» κλείνει για όλους τους πρόσφυγες.

Οι εγκαταστάσεις στο κέντρο ελέγχου και υποδοχής προσφύγων στο Πρέσεβο, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, είναι άδειες και όπως ανακοινώθηκε επίσημα το τελευταίο σαρανταοχτάωρο στην Σερβία δεν εισήλθε κανένας πρόσφυγας. Στους καταυλισμούς φιλοξενίας, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 650 πρόσφυγες και μετανάστες.

Τους 600 απ' αυτούς επέστρεψε η Κροατία τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι 50 πέρασαν παράνομα στη χώρα από αφύλαχτα σημεία στα σύνορα με τη�� ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται πως Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και ΠΓΔΜ είχαν περιορίσει δραστικά την είσοδο μεταναστών στο έδαφός τους εφαρμόζοντας ημερήσια ποσόστωση 580 προσώπων την ημέρα. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον με την Σλοβενία να ξεκαθαρίζει πλέον πως η ποσόστωση αυτή αλλάζει.

Φράχτες στα ανατολικά σύνορα σηκώνουν Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία

Και ο κλοιός γύρω από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σφίγγει ακόμα περισσότερο εγκλωβίζοντας τους στην Ελλάδα μετά και την απόφαση των Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία να εντείνουν τους ελέγχους και να σηκώσουν φράχτες στα ανατολικά τους σύνορα.

Η απόφαση αυτή ήρθε καθώς φοβούνται ότι ο επόμενος δρόμος που θα ακολουθήσουν οι μετανάστες και οι πρόσφυ��ες για να συνεχίζουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη θα είναι μέσω της περιοχής της Βαλτικής. Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών φοβούνται ότι θα δουν χιλιάδες πρόσφυγες να περνούν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η Εσθονία εγκαθιστά συσκευές παρακολούθησης, όπως αυτές που υπάρχουν ήδη στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία, για να αντιμετωπίσει τόσο το λαθρεμπόριο όσο και την παράνομη μετανάστευση.

Εκατοντάδες Λιθουανοί συνοριοφύλακες, αστυνομικοί και στρατιώτες συμμετέχουν αυτήν την εβδομάδα σε μια άσκηση για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης μεταναστευτικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης θα ελεγχθεί και κατά πόσο είναι αποτελεσματικοί οι έλεγχοι ταυτότητας στα βόρεια σύνορα της Λιθουανίας με τη Λετονία.

«Οι μεταναστευτικές ροές σε αυτά τα σύνορα εκτινάχθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, σαν κάποιος να κούνησε ένα μαγικό ραβδί» είπε ο διοικητής της συνοριοφυλακής της Λιθουανίας, Ρενάτας Ποζέλα.

Υπενθυμίζεται πως περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο πέρασαν πέρυσι από τη Ρωσία στη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top