Σε τρεις επιστήμονες το Νόμπελ Χημείας για τους μηχανισμούς αποκατάστασης βλαβών του DNA

Η έρευνά τους αφορούσε στην εφαρμογή των αποτελεσμάτων στην ανάπτυξη θεραπειών για τον καρκίνο

​Ο Σουηδός Τόμας Λίντατ, ο Αμερικανός Πολ Μόντριτς και ο Τουρκο-Αμερικανός Αζίζ Σαντζάρ είναι οι τρεις επιστήμονες που βραβεύονται με το Νόμπελ Χημείας 2015.
Η έρευνά τους αφορούσε στον ρόλο των κυττάρων στην αποκατάσταση βλαβών του DNA και την εφαρμογή των αποτελεσμάτων των ερευνών αυτών στην αν��πτυξη θεραπειών για τον καρκίνο.
«Η εργασία τους πρόσφερε θεμελιώδη γνώση για τον τρόπο με τον οποίο ένα ζωντανό κύτταρο λειτουργεί και χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.
nobel1.jpg
Οι τρεις επιστήμονες που μελέτησαν «την εργαλειοθήκη των κυττάρων» βραβεύονται για «τη μελέτη τους στην αποκατάσταση βλαβών του DNA» που έχουν προκληθεί, για παράδειγμα, από την υπεριώδη ακτινοβολία, σύμφωνα με την Ακαδημία.
Η ανακοίνωση του Νόμπελ Χημείας έρχεται μετά τα βραβεία Ιατρικής-Φυσιολογίας και Φυσικής, ενώ ακολουθούν το Νόμπελ Λογοτεχνίας την Πέμπτη, Ειρήνης την Παρασκευή και Οικονομικών Επιστημών τη Δευτέρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top