Ένας Καναδός κι ένας Ιάπωνας κέρδισαν το φετινό Νόμπελ Φυσικής

Για τα νετρίνα, τους χαμαιλέοντες του υποατομικού κόσμου

Ένας Καναδός κι ένας Ιάπωνας κέρδισαν το φετινό Νόμπελ Φυσικής
Μετά το φετινό Νόμπελ Ιατρικής με το οποίο, όπως σας ενημερώσαμε, βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες, ακολουθεί το Νόμπελ Φυσικής, που «μοιράστηκαν» δύο ερευνητές για την απόδειξη ότι τα φευγαλέα σωματίδια νετρίνα έχουν μάζα.

Ο Ιάπωνας Τακάκι Καζίτα και ο Καναδός Άρθουρ Μακντόναλτ μοιράζονται το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο που το συνοδεύει «για την ανακάλυψη της ταλάντωσης νετρίνων, η οποία δείχνει ότι τα νετρίνα έχουν μάζα», αποφάσισε η επιτροπή στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.
τυθκτυθκκλ.jpg
υτθκρυκθτυκ.jpg

Ουσιαστικά οι δύο ερευνητές έδειξαν ότι τα νετρίνα, στοιχειώδη υποατομικά σωματίδια που διαπερνούν κατά δισεκατομμύρια τη Γη χωρίς να καταδέχονται να αλληλεπιδράσουν με την κανονική ύλη, μπορούν να αλλάζουν «ταυτότητα» και να μεταμορφώνονται από ένα είδος νετρίνου σε άλλο. Η μεταμόρφωση αυτή απαιτεί από τα νετρίνα να έχουν μάζα.

Όπως σημειώνει η επιτροπή, η ανακάλυψη δημιουργεί την πρώτη μεγάλη ρωγμή στο λεγόμενο Καθιερωμένο Πρότυπο της ��ωματιδιακής φυσικής, το οποίο είχε αντέξει για δεκαετίες κάθε πειραματική πρόκληση.
τυθκτυθκτυθκ.jpg
Το Καθιερωμένο Μοντέλο, το οποίο περιγράφει όλα τα στοιχειώδη συστατικά της ύλης, απαιτεί από τα νετρίνα να μην έχουν μάζα. Η απόδειξη του αντιθέτου καθιστά προφανές ότι το Καθιερωμένο Μοντέλο δεν μπορεί να είναι η πλήρης θεωρία για τη λειτουργία των θεμελιωδών συστατικών του Σύμπαντος.

Μετά το Νόμπελ Φυσικής ακολουθούν: Το Νόμπελ Χημείας την Τετάρτη, Λογοτεχνίας την Πέμπτη και Οικονομικών Επιστημών τη Δευτέρα.

Η απονομή των βραβείων πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου σε μια πανηγυρική τελετή στο δημαρχείο της Στοκχόλμης. Εξαίρεση αποτελεί πάντα το Νόμπελ Ειρήνης που απονέμεται στο Όσλο της Νορβηγίας. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top