ΑΥΤΟΙ είναι οι ΤΡΕΙΣ νικητές του Νόμπελ Ιατρικής

Ποιοι είναι- ποιο είναι το έργο τους

Το Νόμπελ Ιατρικής είναι το πρώτο από τα βραβεία Νόμπελ που δίνονται κάθε χρόνο. Φέτος, τιμήθηκαν με το εν λόγω βραβείο οι Ουίλιαμ Κάμπελ, Σατόσι Ομούρα και Γιουγιου Του.

Tο ήμισυ του χρηματικού επάθλου που συνοδεύει το βραβείο μοιράζεται στον Ιρλανδό Ουίλιαμ Κάμπελ και τον Ιάπωνα Σατόσι Ομούρα, oι οποίοι ανακάλυψαν την ουσία αβερμεκτίνη, της οποίας τα παράγωγα μείωσαν τη συχνότητα δύο σημαντικών παρασιτικών ασθενειών, της λεμφικής φιλαρίασης και της ογκοκέρκωση, που προκαλούνται από παρασιτικά σκουλήκια που ονομάζονται ασκαρίδες.

Το άλλο μισό λαμβάνει η Κινέζα Γιούγιου Του, η οποία ανακάλυψε το φάρμακο αρτεμισινίνη. Σημειώνουμε ότι χάρη στο φάρμακο αυτό μειώθηκε η θνησιμότητα των ασθενών από ελονοσία.

φγηξφγξ.jpg
«Οι φετινοί βραβευθέντες με Νόμπελ έχουν αναπτύξει θεραπείες που έφεραν επανάσταση στη θεραπεία ορισμένων από τις πιο καταστροφικές παρασιτικές ασθένειες», επεσήμανε η Επιτροπή Νόμπελ στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, ανακοινώνοντας τους νικητές του βραβείου που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (960.000 δολάρια).

Τέλος, θυμίζουμε ότι τα βραβεία για επιτεύγματα στην επιστήμη, τη λογοτεχνία και την ειρήνη απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1901, σύμφωνα με τη διαθήκη του εφευρέτη της δυναμίτιδας και επιχειρηματία Αλφρεντ Νόμπελ.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top