Ξένα ΜΜΕ: Oι πρώτες αντιδράσεις για το κλείσιμο της συμφωνίας

"Αποτρέπεται η χρεοκοπία της Ελλάδας" γράφει το Reuters

​Τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου σχολιάζουν την ��πίτευξη της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, ηοποία επήλθε το πρωί της Τρίτης.

Reuters: «Η Ελλάδα και οι πιστωτές συμφώνησαν τους όρους του προγράμματος διάσωσης. Με τη συμφωνία η χώρα θα μπορέσει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και ότι αποτρέπεται η χρεοκοπία της».

Βρετανία

BBC: «Ελλάδα και πιστωτές συμφώνησαν στην ουσία μιας νέας συμφωνίας διάσωσης της χώρας πολλών δισεκατομμυρίων- Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και πώς θα χορηγούνται τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια».
Guardian: «Η συμφωνία επιτεύχθηκε ύστερα από μακρές συνομιλίες κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Αθήνα- Χάρη σ’ αυτήν αποτρέπεται η χρεοκοπία της χώρας και διασφαλίζεται η παραμονή της στο ευρώ»
Αμερική
Associated Press: «Η Ελλάδα κλείνει τη συμφωνία διάσωσης με τους πιστωτές, ενδεχομένως εντός της ημέρας- Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να περάσει τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο εντός της εβδομάδας, αν και πολλοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία»
Γαλλία
Le Monde: «Το τρίτο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα παίρνει σάρκα και οστά- Οι συζητήσεις διήρκεσαν δύο εβδομάδες και ήταν λιγότερο εχθρικές από εκείνες που έλαβαν χώρα όταν ανέλαβε την εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας- Στόχος της Αθήνας είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν»
Liberation: «Μία τρίτη συμφωνία θα συναφθεί σύντομα στην Ελλάδα»
Les Echos: «Η Ελλάδα και οι πιστωτές της έχουν καταλήξει σε συμφωνία»
Ισπανία
El Mundo: «Η Ελλάδα και οι πιστωτές της πέτυχαν συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Ύστερα από 18 ώρες διαπραγματεύσεων οι δύο πλευρές πέτυχαν να κλείσουν τις τελευταίες διαφορές και αναμένεται τις επόμενες ώρες το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, με στόχο την ψήφισή του την Πέμπτη»

Γερμανία
Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Έπειτα από 18 ώρες συνεχούς διαπραγμάτευσης Ελλάδα και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας- «Οι εμπειρογνώμονες θα συζητήσουν σήμερα τις δράσεις προτεραιότητας που πρέπει να γίνουν από την ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες χρηματοδότησης». H γερμανική εφημερίδα επικαλείται δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι παραμένουν ανοικτές «μόνο δύο ή τρεις μικρές λεπτομέρειες» στις συζητήσεις με τους δανειστές.
Die Welt: «Συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές για τους δημοσιονομικούς στόχους» -«Οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα προχώρησαν. Η Αθήνα συμφώνησε με τους διεθνείς πιστωτές της σχετικά με τις δημοσιονομικές απαιτήσεις για τα επόμενα χρόνια».
Handelsblatt: (επικαλούμενη το ΑΠΕ-ΜΠΕ): «Ελλάδα και πιστωτές συμφώνησαν σε ένα μνημόνιο για το νέο πακέτο διάσωσης»- «Μετά τη συμφωνία η Αθήνα θα πρέπει σύντομα να επιδείξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα – έστω και μικρό, γεγονός που δείχνει ότι ο προϋπολογισμός θα εφαρμοστεί χωρίς την επιβολή νέων μέτρων».
Der Spiegel: «Η Αθήνα ανακοινώνει την επίτευξη συμφωνίας για τα δημοσιονομικά. Συμφωνήθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές του προϋπολογισμού για τα επόμενα τρία χρόνια».
Suddeutsche Ζeitung: «Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές σχετικά με το περίγραμμα της νέας σύμβασης» -«Είναι ακόμα ασαφή σημαντικά σημεία, όπως το συνολικό ύψος των δανείων, το μέγεθος των επιμέρους πληρωμών, τα στοιχεία των τραπεζικών αναδιαρθρώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων».
Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, πάντως, «η γερμανική κυβέρνηση παραμένει επιφυλακτική». O υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD υποστήριξε ότι «θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις στην Αθήνα». Ακόμη, τόνισε ότι: «Χρειάζεται να συζητηθεί διεξοδικά το νέο πρόγραμμα καθώς πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα πώς η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια για τον Προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top