Νησί Ουτόγια: Τέσσερα χρόνια μετά το μακελειό του Μπρέιβικ άνοιξε ξανά η θερινή κατασκήνωση

«Είναι καλό να επιστρέφεις στο σπίτι», δήλωσε ο επικεφαλής της Εργατικής Νεολαίας

Νησί Ουτόγια: Τέσσερα χρόνια μετά το μακελειό του Μπρέιβικ άνοιξε ξανά η θερινή κατασκήνωση

Πριν από τέσσερα χρόνια ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σκόρπισε το θάνατο στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας, όπου κατασκήνωναν μέλη της νεολαίας του κόμματος των Εργατικών. Σήμερα, οι Νέοι Εργατικοί, μεταξύ των οποίων και μερικοί επιζήσαντες του μακελειού, άνοιξαν ξανά την θερινή κατασκήνωση.

Ο ακροδεξιός δράστης πυροβολούσε για μία περίπου ώρα εν ψυχρώ ενάντια στους 600 νέους που βρίσκονταν εκεί, σκοτώνοντας 69 ανθρώπους, στις 22 Ιουλίου του 2011. Λίγο νωρίτερα είχε ανατινάξει μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το νησί Ουτόγια, σκοτώνοντας άλλους οκτώ ανθρώπους.

tweet-u.jpg
Η νεολαία του κεντροαριστερού Εργατικού κόμματος έστησε τις σκηνές της στο σημείο που ο Μπρέιβικ έσπειρε το θάνατο, αποφασισμένη να «ανακτήσει» το νησί.

«Είναι καλό να επιστρέφεις στο σπίτι», δήλωσε ο επικεφαλής της Εργατικής Νεολαίας (AUF) Μάνι Χουσάινι στην ομιλία του.

«Η 22η Ιουλίου (2011) θα αποτελεί για πάντα μέρος της ιστορίας της Ουτόγια (...) όμως η σημερινή ημέρα θα μπει επίσης στην ιστορία της Ουτόγια», υπογράμμισε συγκινημένος και αυτή ήταν η μοναδική άμεση αναφορά στη σφαγή.

utoya2.jpg
Το άνοιγμα της κατασκήνωσης σήμερα, μετά από 4 χρόνια, έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς σκάφη της αστυνομίας και ένοπλοι αστυνομικοί περιπολούσαν το νησί.

Υπενθυμίζεται ότι ο 36χρονος σήμερα Μπρέιβικ, κρατείται σε απομόνωση και έχει καταδικαστεί σε 21 χρόνια φυλάκιση. Πρόσφατα, του αναγνωρίστηκε το δικαίωμα να σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες από τη φυλακή, ενώ ουδέποτε μέχρι τώρα έδειξε μεταμέλεια για το μακελειό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top