Μετά το Eurogroup τι; Ποιά κοινοβούλια πρέπει να ψηφίσουν!

Μακρύς ο δρόμος ακόμα κι αν πάρουμε το «πράσινο φως»

Μετά το Eurogroup τι; Ποιά κοινοβούλια πρέπει να ψηφίσουν!

​Μπορεί όλοι να ελπίζουμε οι συνομιλίες στο Eurogroup να έχουν αίσιο τέλος και η ελληνική πρόταση να πάρει το «ok» για να αποφύγει η χώρα μας τα χειρότερα, ωστόσο, αφού ανάψει το «πράσινο φως», απαιτείται μια σειρά από ψηφοφορίες σε κάποια από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης (εκτός της Ελλάδας)!

Η γερμανική Βουλή θα χρειαστεί να ψηφίσει δύο φορές: μία για επανέναρξη των διαπραγμάτευσεων και μία για το τελικό «ναι» στο όποιο «πακέτο». Μάλιστα, πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ αναφέρουν πως ακόμα και στελέχη του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ δεν φαίνονται διατεθειμένα να ψηφίσουν υπέρ της Ελλάδας.

Ψηφοφορία πρέπει να γίνει και στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ απαραίτητη είναι η ψηφοφορία στην Αυστρία, την Εσθονία, τη Λετονία και την Ολλανδία.

Από ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Φινλανδίας θα περάσει η οποία συμφωνία για την Ελλάδα, ενώ, αν στην εν λόγω Επιτροπή διατυπωθούν ενστάσεις, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια. Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί και στη Σλοβακία.

Η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει και στη Σλοβενία, αν τα κεφάλαια που θα χρειαστούν για την Ελλάδα υπερβαίνουν αυτά που έχει ήδη δεσμεύσει η χώρα για τον ESM, ενώ η Ιρλανδία θα παραπέμψει τη συμφωνία σε ψηφοφορία στη Βουλή μόνο εάν το θεωρήσει απαραίτητο η κυβέρνηση.

Τέλος, σημειώνουμε πως δεν χρειάζεται ψηφοφορία σε Κύπρο, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, ενώ η Μάλτα κρίνει κατά περίπτωση αν θα γίνει ή όχι ψηφοφορία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top