ΗΠΑ: στην δημοσιότητα έγγραφα του Οσάμα Μπιν Λάντεν!

Τι έγραφε στις επιστολές του

​Οι αμερικανικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα νέα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα τα οποία είχαν κατασχέσει στην οικία του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ στις 2 Μαΐου του 2011 στην ο��οία σκοτώθηκε ο ιδρυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα.

Περίπου 100 έγγραφα, τα οποία έγιναν γνωστά από το Γαλλικό Πρακτορείο και τα οποία επέλεξαν και μετέφρασαν οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, ρίχνουν φως στην πνευματική κατάσταση του αρχηγού της Αλ Κάιντα, τη στρατηγική του αλλά και τη μεγάλη προσοχή που έδινε στη δημόσια εικόνα του δικτύου του.

Κλεισμένος στο κτιριακό του συγκρότημα του Αμποταμπάντ ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ικέτευε τους υποστηρικτές του να παραμείνουν επικεντρωμένοι στο να διαπράξουν επιθέσεις εναντίον της Αμερικής, σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.

«Η προτεραιότητα μας πρέπει να είναι να σκοτώσουμε και να πολεμήσουμε τους Αμερικανούς και τους εκπροσώπους τους» έγραψε ο Μπιν Λάντεν σε ένα εκ των εγγράφων.

Σε επιστολές που παρατίθενται, σχέδια, υπομνήματα, σημειώματα, οδηγίες καταγράφονται οι ανησυχίες του αρχηγού της Αλ Κάιντα. Έχοντας πλήρη επίγνωση του κινδύνου ότι μη επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα αμερικανικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον των στελεχών του, ο Μπιν Λάντεν φέρεται να τους ζητάει να μην επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να μην πραγματοποιούν μαζικές συγκεντρώσεις, ενώ δεν έκρυβε την ανησυχία του μήπως εντοπίσει ηλεκτρονικά τσιπ κρυμμένα στα ρούχα μιας από τις συζύγους του.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν φέρεται να εκφράζει την εκτίμηση ότι η Αλ Κάιντα πρέπει να οργανώσει θεαματικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, παρόμοιες με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όχι ωσ��όσο εναντίον των κυβερνήσεων στη Μέση Ανατολή.

Η προτεραιότητα πρέπει να είναι να «επιτεθούμε στην Αμερική προκειμένου να την αναγκάσουμε να χαλαρώσει» τον κλοιό της από τις κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής και να «αφήσει ήσυχους τους μουσουλμάνους», πρόσθετε ο ίδιος.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν επιθυμούσε μάλιστα να "τιμήσει" τη δέκατη επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το 2011 με θεαματικό τρόπο και με μία μεγάλη εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.

Ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα ανησυχούσε ωστόσο ότι «η διχόνοια εντός του κινήματος των τζιχαντιστών θα επισύρει την απώλειά του», υπογράμμισε Αμερικανός αξιωματούχος των υπηρεσιών Πληροφοριών, ενώ σχολίαζε τα έγγραφα υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η Αλ Κάιντα στο Ιράκ, η οποία εξελίχθηκε στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, υπήρξε εστία διχασμού στο κίνημα των εξτρεμιστών.

Το 2007 Ιρακινοί τζιχαντιστές είχαν γράψει στον Οσάμα Μπιν Λάντεν προκειμένου να καταγγείλουν τις φονικές ενέργειες της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, χαρακτηρίζοντάς τις «σκάνδαλα που διαπράττονται στο όνομά σας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top