Σκάνδαλο κατασκοπείας ρίχνει στα τάρταρα την δημοτικότητα της Μέρκελ

Πονοκέφαλο στην Καγκελάριο έφεραν τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης

Σκάνδαλο κατασκοπείας ρίχνει στα τάρταρα την δημοτικότητα της Μέρκελ

​Ακριβά «πληρώνει» το σκάνδαλο κατασκοπείας, που συνεχίζει να συγκλονίζει τη Γερμανία, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βλέπει την δημοτικότητα της να πέφτει κατακόρυφα, όπως μετέδωσε το ARD.

Οι αποκαλύψεις της Suddeutsche Zeitung πως οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών (BND) είχαν κατασκοπεύσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Γαλλίας, όπως και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λογαριασμό των Αμερικανών, έδρασαν καταλυτικά για την κα Μέρκελ, η οποία είδε τα ποσοστά δημοτικότητας της να πέφτουν στο 70% σε δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest Dimap.

«Η BND (γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών) βοήθησε την NSA (αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) να διενεργήσει πολιτική κατασκοπεία», έγραφε η μεγάλη εφημερίδα του Μονάχου, διευκρινίζοντας ότι υποκλοπές συνομιλιών «υψηλόβαθμων αξιωματούχων του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, του προεδρικού μεγάρου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» έγιναν από τον σταθμό υποκλοπών στο Μπαντ Άιμπλινγκ, στην Βαυαρία (νότια Γερμανία).

Παρόλο που παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Γερμανία, αυτή ήταν μια ασυνήθιστη πτώση στα ποσοστά δημοτικότητας της καγκελαρίου μέσα σε μόλις έναν μήνα. Αυτό το ποσοστό είναι η χαμηλότερη επίδοσή της μετά το 65% του Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ηγετικό στέλεχος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που έχει βγει αλώβητος από το σκάνδαλο, ξεπέρασε την Μέρκελ και κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατάταξη των Γερμανών πολιτικών βάσει δημοτικότητας, με 74%.

Ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που είχε κάνει λόγο περί «σκανδάλου των μυστικών υπηρεσιών», εγείροντας ερωτήματα για τον ρόλο της Μέρκελ στο σκάνδαλο, που προκάλεσε ενδοκυβερνητικές τριβές στην κυβέρνηση συνασπισμού, ανέβασε τα ποσοστά του κατά πέντε μονάδες στο 53%.

Παράλληλα, η δημοσκόπηση έδειξε πως το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει πως ο έλεγχος του Βερολίνου στις μυστικές υπηρεσίες είναι ανεπαρκής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top