Πανεπιστήμιο του Σικάγο: Γιατί ανθίζει η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα

Οι αυτοαπασχολούμενοι Ελληνες ξοδεύουν το 82% του μηνιαίου δηλωμένου εισοδήματός τους για την πληρωμή των χρεών τους

Πανεπιστήμιο του Σικάγο: Γιατί ανθίζει η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα

Η νέα κυβέρνηση με το e-mail Βαρουφάκη υπόσχεται όπως και προηγούμενες κυβερνήσεις να πατάξει τη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή. Πως όμως θα γεμίσει τα δημόσια ταμεία φορολογώντας τον πλούτο που βρίσκεται ή διακινείται στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σε μελέτη του το Πανεπισ��ήμιο του Σικάγο το 2012 και αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα Business Insider, κάνοντας αναφορά στην παραοικονομία που μαστίζει τη χώρα, σε πέντε τομείς αυτοαπασχολουμένων στην Ελλάδα οι μηνιαίες πληρωμές των χρεών τους είναι κατά μέσο όρο περισσότερες από τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΣ
ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΕΣΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 1479 ΕΥΡΩ
ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΕΣΟ ΠΟΣΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΔΑΝΕΙΟΥ 1701 ΕΥΡΩ

ΓΙΑΤΡΟΙ
ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΕΣΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 1628 ΕΥΡΩ
ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΕΣΟ ΠΟΣΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΔΑΝΕΙΟΥ 1660 ΕΥΡΩ

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ
ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΕΣΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 1234 ΕΥΡΩ
ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΕΣΟ ΠΟΣΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΔΑΝΕΙΟΥ 1305 ΕΥΡΩ

ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΕΣΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 1640 ΕΥΡΩ
ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΕΣΟ ΠΟΣΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΔΑΝΕΙΟΥ 1758 ΕΥΡΩ

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΕΣΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 1412 ΕΥΡΩ
ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΕΣΟ ΠΟΣΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΔΑΝΕΙΟΥ 1424 ΕΥΡΩ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
ΔΗΛΩΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 1558 ΕΥΡΩ
ΠΛΗΡΩΜΗ ΧΡΕΟΥΣ 1647 ΕΥΡΩ

Όλα αυτά όταν στη χώρα μας περίπου το ένα τρίτο των Ελλήνων δηλώνει αυτοαπασχολούμενο ποσοστό διπλάσιο από αυτό του ευρωπαϊκού μέσου όρου και το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας του άρθρου ,οι τράπεζες στην Ελλάδα όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν δανείζουν, κατά πάγια πρακτική τους, χρήματα που υπερβαίνουν το 30% των εισοδημάτων των αιτούντων.

Σε πολλές τράπεζες της νότιας Ευρώπης όμως, τα δάνεια χορηγούνται βάσει των πραγματικών εισοδημάτων που οι υπάλληλοί τους εκτιμούν ότι έχουν οι πελάτες τους ανεξάρτητα με το πόσα δηλώνουν, γεγονός που αποδεικνύει την έκταση της φοροδιαφυγής στη χώρα μας.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε το νομικό πλαίσιο που να δίνει στις αρχές τη δυνατότητα πρόσβασης στα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών και στις συναλλαγές με τις τράπεζες. Τώρα όμως οι αρχές θα μπορούν να ζητούν λεπτομερείς περιγραφές των τραπεζικών συναλλαγών όσων θεωρούν υπόπτους για φοροδιαφυγή, ενώ στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει και η κατάρτιση του περιουσιολογίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top