Αριστερό κόμμα Πορτογαλίας: «Το ευρώ θα καταρρεύσει αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη»

Το κρατικό χρέος της χώρας μας θα γίνει ο επόμενος στόχος των κερδοσκόπων

Αριστερό κόμμα Πορτογαλίας: «Το ευρώ θα καταρρεύσει αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη»

​Την κατάρρευση του ευρώ εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και ότι το κρατικό χρέος της Πορτογαλίας θα γίνει ο επόμενος στόχος των κερδοσκόπων, προέβλεψε η επικεφαλής του κόμματος Αριστερό Μπλοκ της Πορτογαλίας, Καταρίνα Μαρτίνς.

«Αν μια χώρα βγει από την ευρωζώνη και άλλες μπορεί να ακολουθήσουν. Η κερδοσκοπία θα είναι πάρα πολύ έντονη και η Πορτογαλία θα είναι η πιο αδύναμη χώρα, εξαιρετικά ευάλωτη στις κερδοσκοπικές πιέσεις έναντι των οποίων δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της», είπε χαρακτηριστικά η Μαρτίνς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters και πρόσθεσε:

«Το ευρώ θα είναι καταδικασμένο από τη στιγμή που θα αποχωρήσει η πρώτη χώρα. Το να διατηρούνται τα πάντα ως έχουν σήμερα καταδικάζει το ευρώ, διότι η λιτότητα δεν είναι τρόπος να ισοσκελίσεις το ισοζύγιό σου ή να πληρώσεις χρέη».

728928.jpg
Η Καταρίνα Μαρτίνς είπε επίσης ότι η Πορτογαλία έχει ένα πολύ μεγάλο μέρος του κρατικού χρέους της σε χέρια ιδιωτών πιστωτών, μεγάλα χρέη του ιδιωτικού τομέα και άσχημο εμπορικό ισοζύγιο, αλλά και έναν πληθυσμό που γηράσκει, χαμηλό δείκτη γεννητικότητας και υψηλό ποσοστό μετανάστευσης μεταξύ των νέων, στοιχεία που όπως τόνισε σημαίνουν ότι κινδυνεύει να είναι η επόμενη που θα βρεθεί «στη γραμμή του πυρός».

Το Αριστερό Μπλοκ είναι το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Πορτογαλία, αλλά το ποσοστό του είναι πολύ πιο χαμηλό, καθώς η κεντροαριστερά, οι Σοσιαλιστές, και η κεντροδεξιά, οι Σοσιαλδημοκράτες, συνεχίζουν να κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό.

Τέλος, η ίδια είπε ότι θα συνεργαζόταν με μια κυβέρνηση για να υπάρξει αναδιαπραγμάτευση του χρέους και για να «απελευθερωθεί η χώρα από δεσμεύσεις που είναι αδύνατον να τηρήσει, όπως αυτές για τη μείωση του ελλείμματος, του χρέους και τις δημοσιονομικές περικοπές».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top