ΧΑΟΣ στην Υεμένη: Παραιτήθηκαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος

Εξαιτίας της έκρυθμης κατάρρευσης με τους ένοπλους αντάρτες

ΧΑΟΣ στην Υεμένη: Παραιτήθηκαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος

​Την παραίτησή της στον πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ αλ-Ραμπ Μανσούρ αλ-Χαντί υπέβαλε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χαλέντ Μπαχά, ενώ λίγες ώρες μετά, παραιτήθηκε και ο πρόεδρος της Υεμένης.

Η κυβέρνηση του κ. Μπαχά είχε αναλάβει καθήκοντα στις 9 Νοεμβρίου 2014, ωστόσο η έκρυθμη κατάσταση, με τους ένοπλους αντάρτες Χούτι από τον Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με τα γεγονότα της Τετάρτης, δηλαδή την κατάληψη του προεδρικού μεγάρου και τη σύλληψη συμβούλου του πρωθυπουργού, φαίνεται ότι οδήγησαν στην κατάρρευση του κυβερνητικού σχήματος.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο κ. Μπαχά κάνει λόγο για αδυναμία του να εισέλθει «σε έναν μη παραγωγικό λαβύρινθο πολιτικών εξελίξεων, όπου απουσιάζουν ο νόμος και η τάξη».

Υπέβαλε όμως την παραίτηση του και ο πρόεδρος της Υεμένης, Αμπντ αλ-Ραμπ Μανσούρ αλ-Χαντί, το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με το διεθνές αραβικό δίκτυο Αl Arabiya.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός εκ των συμβούλων του προέδρου, του Σουλτάν αλ Ατουάνι, η παραίτηση του Χάντι δεν έγινε δεκτή από το κοινοβούλιο της χώρας.

Εν τω μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως δεν έχει επιβεβαίωσει ακόμη την παραίτηση του Χάντι και επεσήμανε πως εξακολουθεί να υποστηρίζει την ανάγκη μιας ομαλής πολιτικής μετάβασης στη χώρα.

Η Αλ Κάιντα δραστηριοποιείται έντονα στον νότο της χώρας, ενώ υπάρχει και αποσχιστικό κίνημα στη νότια Υεμένη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top