Επικυρώθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ στον Λεπέν για ρατσιστικό σχόλιο

Κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της ρατσιστικής δυσφήμησης

Επικυρώθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ στον Λεπέν για ρατσιστικό σχόλιο
​Πρόστιμο ύψους 5.000, που είχε επιβληθεί στον Ζαν-Μαρί Λεπέν για ρατσιστική δυσφήμηση σε βάρος των Ρομά, επικύρωσε το Εφετείο του Παρισιού. Ο 86χρονος ιδρυτής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN) της Γαλλίας κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της ρατσιστικής δυσφήμησης.

Το δικαστήριο επιβεβαίωσε απόφαση που είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο του 2013. Ο Λεπέν κρίθηκε ένοχος για συκοφαντική δυσφήμηση, διότι στη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματος του το 2012 είχε πει ότι οι Ρομά είναι «πουλιά» που, από τη φύση τους, έχουν γεννηθεί «για να κλέβουν». Ο Λεπέν χρησιμοποίησε εσκεμμένα το ρήμα voler, που έχει διπλή σημασία (πετάω, αλλά και κλέβω), ώστε η φράση να μπορεί επίσης να αποδοθεί «για να πετούν».

Ο δικηγόρος του, που στην αρχική δίκη είχε χαρακτηρίσει το σχόλιο του Λεπέν «χιουμοριστικό λεκτικό παιχνίδι», δήλωσε ότι ο πελάτης του θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είναι διαβόητος για τα ρατσιστικά σχόλια που έχει κάνει κατά καιρούς, αλλά και για τα ξεσπάσματά του. Το 1987, για παράδειγμα, είχε χαρακτηρίσει το Ολοκαύτωμα «απλή λεπτομέρεια» στην ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η κόρη του και αρχηγός πλέον του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, προσπαθεί να παρουσιάσει μια πιο μετριοπαθή εικόνα για το κόμμα. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top