Άρθρο-φωτιά στον Guardian ζητά την επιστροφή των Γλυπτών στη χώρα μας

Βρέθηκε ο Δούρειος Ίππος;

Άρθρο-φωτιά στον Guardian ζητά την επιστροφή των Γλυπτών στη χώρα μας

Με ένα κείμενο... φωτιά στο blog που διατηρεί στον Guardian, ο αρθρογράφος Τζόναθαν Τζόνουνς προκαλεί σεισμούς εντός της Μεγάλης Βρετανίας, ζητώντας, με...έντονο ύφος , την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέτειρά τους.

"Ντροπή στον κόσμο της τέχνης" τιτλοφορεί το άρθρο - χαστούκι προς τους Βρετανούς , συνεχίζοντας... "Ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός είναι νεκρός. Δεν μπορούν να κρατούν πια τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς, που αποκτήθηκαν, υπό αμφίβολες συνθήκες, εδώ και πάρα πολύ καιρό".

Ο Τζόουνς δεν σταματάει, όμως, εκεί , ανεβάζοντας κι άλλο τους τόνους.

"Η Βρετανία έχει κακό πρόσωπο σε όλα αυτά. Η πράξη του Έλγιν να απογυμνώσει την Ακρόπολη, είναι ένας λεκές στη διεθνή φήμη μας, από τις αρχές του 19ου αιώνα".

Ο Βρετανός δημοσιογράφος δεν θα μπορούσε, βέβαια, να μην αναφερθεί στην επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ, στην Αθήνα, που συζητήθηκε πολύ.

"Η υποστήριξη από διασημότητες είναι γνωστή από την εποχή του Λόρδου Βύρωνα, αλλά η η έκθεση του θέματος από διάσημους επιτρέπει στο Βρετανικό Μουσείο, να κρατάει ακόμα τα μάρμαρα, ασκώντας κριτική πως η κυρία Κλούνεϊ αυτοπροβάλεται".

Επειδή η Ελλάδα, όμως , δεν έχει μόνο ιστορία, αλλά και μυθολογία... ελληνικό άρωμα μύρισε στον λόφο του Χισαρλίκ της Τουρκίας, όπου εικάζεται πως βρισκόταν η ιστορική πόλη της Τροίας.

ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ;

Τούρκοι αρχαιολόγοι , που πραγματοποιούν ανασκαφές στην περιοχή, ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν ξύλινες πλάκες που ανήκουν στο μυθικό Δούρειο Ίππο! Δεκάδες σανίδες και δοκοί από έλατο, που φτάνουν τα 15 μέτρα μήκος, βρέθηκαν συναρμολογημένα με πολύ ασυνήθιστο τρόπο, στο σημείο που βρισκόταν η είσοδος της Τροίας, ενώ η δομή τους φαίνεται να ταιριάζει στις περιγραφές του Ομήρου.

Το... δώρο - κρύπτη , του πολυμήχανου Οδυσσέα , στους Τρώες μπορεί να θεωρείται πως δεν υπήρξε στην πραγματικότητα, ωστόσο οι αμερικανοί αρχαιολόγοι που επιβλέπουν την ανασκαφή, πιστεύουν ακράδαντα ,πως βρίσκονται μπροστά στην ανακάλυψη της ζωή τους.

ΓΕΩΛΟΓΟΙ "ΣΚΑΝΑΡΟΥΝ" ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Επιστρέφοντας στην Αμφίπολη, οι... δικοί μας αρχαιολόγοι καλούν τους γεωλόγους να... "σκανάρουν" τον Τύμβο Καστά.

Ο όγκος του μνημείου κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι τα 25 μέτρα του ταφικού μνημείου που αποκαλύφθηκαν, ίσως δεν είναι το μόνο κατασκεύασμα στα έγκατα του λόφου.

Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί η ερευνητική ομάδα που θα αναλάβει την γεωλογική αποτύπωση της περιοχής και θα κάνει το νέο «υπερηχογράφημα» του Τύμβου, αξιοποιώντας τα δεδομένα της ανασκαφής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top