Ποια ευρωπαϊκή χώρα ψήφισε την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών;

Είναι η πρώτη που σε καιρό ειρήνης επεκτείνει τη θητεία και στα δύο φύλα

​Η Νορβηγία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα ή κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία σύμφωνα με το νόμο που θέσπισε την Τρίτη, επεκτείνει σε καιρό ειρήνης την υποχρεωτική στράτευση και για τις γυναίκες!

Η υπουργός Άμυνας, Ίνε Έρικσεν Σοράιντε, δήλωσε πως πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη και πως η αλλαγή αυτή θα επιτρέψει στις δυνάμεις της Εθνικής Άμυνας να «στρατολογήσουν το καλύτερο στρατιωτικό προσωπικό με το μεγαλύτερο κίνητρο».

Η πρώτη εκπαιδευτική σειρά στρατεύσιμων οπλιτών στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται γυναίκες θα κληθεί το καλοκαίρι του 2016.

Τις τελευταίες δεκαετίες στις γυναίκες επιτρέπονται να εντάσσονται εθελοντικά στις ένοπλες δυνάμεις, δικαίωμα που έχουν από το 1976. Ο νόμος ως σήμερα όριζε ότι όλοι οι άνδρες 19 ως 44 ετών υποχρεούνται να υπηρετήσουν θητεία έως και 19 μηνών στις ένοπλες δυνάμεις. Η θητεία τυπικά είναι 12 μήνες, ενώ υπάρχουν πρόνοιες εναλλακτικής θητείας για αντιρρησίες συνείδησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top