ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ η σύνοδος των βραβευθέντων με Νόμπελ Ειρήνης

Απαγορεύτηκε η είσοδος στον Δαλάι Λάμα

​Αναβλήθηκε η σύνοδος των βραβευθέντων με Νόμπελ Ειρήνης, που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στο Κέιπ Τάουν από τις 13 ως τις 15 Οκτωβρίου, αφού οι αρχές της Νότιας Αφρικής αρνήθηκαν να δώσουν άδεια εισόδου στον Δαλάι Λάμα, όπως ανακοίνωσε η δήμαρχος της πόλης.

«Οι βραβευθέντες και οι συμμετέχοντες θεσμοί συμφώνησαν, καθώς δεν δόθηκε άδεια εισόδου στον Δαλάι Λάμα, να αρνηθούν να συμμετάσχουν (στη σύνοδο) διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση αυτή», ανέφερε η Πατρίτσια ντε Λιλ σε ανακοίνωσή της.

Πλέον αναζητείται νέος τόπος για τη διεξαγωγή της συνόδου αυτής. Η ντε Λιλ δήλωσε «πολύ θυμωμένη και απογοητευμένη» από την άρνηση των αρχών της Νότιας Αφρικής να δώσουν βίζα στον Δαλάι Λάμα.

Παράλληλα η δήμαρχος κατήγγειλε την «απεχθή αντιμετώπιση» από την κυβέρνηση του πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ και την επέκρινε ότι «υπονομεύει τη διεθνή θέση της Νότιας Αφρικής».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ευθύνεται για την κατάσταση αυτή», υπογράμμισε η ντε Λιλ, η οποία ανήκει στη Δημοκρατική Ένωση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Παραπλάνησαν σκόπιμα την κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά την άρνηση παροχής άδειας εισόδου στον Δαλάι Λάμα, λέγοντας ότι δεν έχουν λάβει το σχετικό αίτημα την ώρα στην πραγματικότητα είπαν ξεκάθαρα στους εκπροσώπους του (Δαλάι Λάμα) ότι δεν θα του δοθεί άδεια εισόδου για τη σύνοδο στο Κέιπ Τάουν», επεσήμανε η δήμαρχος.

Αυτή θα ήταν η πρώτη σύνοδος βραβευθέντων με Νόμπελ που θα πραγματοποιούνταν στην Αφρική.

Η ντε Λιλ πρόσθεσε ότι η Ρώμη, όπου είναι η έδρα της διοργανώτριας επιτροπής, είναι η επικρατέστερη υποψήφια πόλη για να φιλοξενήσει τη διάσκεψη. Είναι η τρίτη φορά που ο Δαλάι Λάμα, τον οποίο η Κίνα κατηγορεί ότι επιθυμεί την ανεξαρτησία του Θιβέτ, αντιμετωπίζεται ως ανεπιθύμητο πρόσωπο από τη Νότια Αφρική μετά την άνοδο στην εξουσία του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα το 2009.

Οι εμπορικές συναλλαγές της Νότιας Αφρικής με την Κίνα αυξήθηκαν κατά 32% πέρυσι και έφτασαν τα 270 δισεκατομμύρια ραντ (19 δισεκ. ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top