Τα κατάφερε ο Γιούνκερ – Εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τι δήλωσε ο ίδιος

Τα κατάφερε ο Γιούνκερ – Εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Με 422 ψήφους υπέρ και 220 κατά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε την υποψηφιότητα τού Ζαν Κλοντ Γιούνκερ του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην καταμέτρηση μετά την μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη στο Στρασβούργο βρέθηκαν επίσης 47 λευκά και 10 άκυρα ψηφοδέλτια.

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χαρακτήρισε την ψηφοφορία «ιστορική», καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκλέγεται για πρώτη φορά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με τόσο ευρεία πλειοψηφία.

«Δεν φανταζόμουν πως θα μπορούσα να συγκεντρώσω μεγαλύτερη πλειοψηφία» δήλωσε κατά την πρώτη τοποθέτησή του μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Δεν θέλω την ψήφο της ακροδεξιάς. Δεν θέλω να με ψηφίσουν αυτοί, ούτε και επιθυμώ να συνομιλήσω μαζί τους».

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε κριτική στον προκάτοχό του Ζ.Μ. Μπαρόζο, υπερασπίστηκε ένθερμα όλες τις αποφάσεις της οικονομικής πολιτικής που έλαβε το Eurogroup τα τελευταία χρόνια και απέρριψε τις κατηγορίες για έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λέγοντας ότι: «Το Συμβούλιο αποτελείται από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις και εθνικά κοινοβούλια που παίρνουν δημοκρατικές αποφάσεις».

Σχολιάζοντας το ρόλο του κατά την κρίση του ευρώ αλλά και τον τρόπο που θα πολιτευθεί, στο τέλος ο Γιούνκερ ανέφερε ότι: «Κανείς θα πρέπει να ξέρει πότε και πως να ψεύδεται», κάτι το οποίο χρειάζεται να κάνει, λέει, για να προστατέψει το συμφέρον των λιγότερο ισχυρών.

Κατά την αρχική του τοποθέτηση προ της ψηφοφορίας ο Γιούνκερ είχε κάνει λόγο για κίνητρα στις χώρες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις φέροντας και πάλι στο προσκήνιο την ιδέα του project bonds.

Σε μια αποστροφή του λόγου του είχε μιλήσει και για πιθανές αλλαγές στη λειτουργία του θεσμού της τρόικας, για να καταστεί η λειτουργία της πιο δημοκρατική. Όπως όμως διευκρίνισε ουδέποτε μίλησε για αλλαγή οικονομικής πολιτικής, ζήτησε απλά να γνωρίζει στο μέλλον εκ των προτέρων τι επιπτώσεις θα έχουν τα προγράμματα «στις ζωές των ανθρώπων».

Του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top