Μέρκελ: «Οι ευρωβουλευτές σας εξαπάτησαν»

Η «ισχυρή» γυναίκα της Γερμανίας στηρίζει τον Γιούνκερ

​«Οι ευρωβουλευτές σας εξαπάτησαν. Το Συμβούλιο προτείνει πρόεδρο της Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο», δήλωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ η καγκελάριος της Γερμανίας, Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου μετά το πέρας του δείπνου των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Σε μια αρκετά έντονη συζήτηση με τον τύπο, που πήρε τα φώτα της δημοσιότητας από την θεσμική συνέντευξη με τους Χέρμαν Βαν Ρόμπαι και Μπαρόζο η Μέρκελ προέτρεψε τους δημοσιογράφους να διαβάσουν τη συνθήκη που επιτάσσει πως οι κυβερνήσεις πρέπει να διαλέξουν έναν πρόεδρο για την Κομισιόν και να τον παρουσιάσουν στο ΕΚ για επικύρωση και όχι το αντίθετο.

Σε μια διαδικασία που κράτησε από χθες το πρωί, οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έσπευσαν να προκαταλάβουν τις εξελίξεις δηλώνοντας πως «ο Γιούνκερ ως προτεινόμενος της ομάδας με τις περισσότερες έδρες θα πρέπει να λάβει εντολή αναζήτησης συμμαχιών και να παρουσιάσει προγραμματικές δηλώσεις στη βάση των οποίων θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός. Αντιθέτως οι κυβερνήσεις, που διαβάζουν τη συνθήκη διαφορετικά, επιθυμούν να τα βρουν πρώτα μεταξύ τους και να εντάξουν την θέση του προέδρου σε ένα γιγαντιαίο πακέτο με “πάρε-δώσε”»

Η συνθήκη αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δείξουν ότι λαμβάνουν υπόψη τους το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και οι μεγάλες πολιτικές ομάδες έκαναν προεκλογική εκστρατεία πίσω από τα ονόματα των Γιούνκερ Σούλτς και Φερχόφσταντ.

Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του δείπνου δεν αναφέρθηκε καν στο όνομα του Γιούνκερ ενώ διπλωματικές πηγές έλεγαν στον τύπο πως «το όνομα θα πάει πακέτο με τ�� χαρτοφυλάκια στην επόμενη Κομισιόν».

Η Γερμανία επιθυμεί το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας, ενώ Γάλλοι και Ιταλοί ερίζουν για την πρώην θέση του Όλι Ρεν, δηλαδή τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.

Η τελευταία έχει τεράστια σημασία για τον Ολάντ που ελπίζει σε μια απτή αλλαγή πορείας, ιδιαίτερα στα δημοσιονομικά, καθώς αν το κύμα Λεπέν δεν αποσβεστεί τότε ενδεχόμενη νίκη της στις επόμενες προεδρικές θα σημαίνει και αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ - κίνηση με βιβλικών διαστάσεων συνέπειες, καθώς η Λεπέν έχει ήδη δηλώσει πως θα κάνει δημοψήφισμα.

Παρομοίως ο Κά��ερον ήρθε στις Βρυξέλλες έχοντας διαγράψει το όνομα του Γιούνκερ για οποιοδήποτε πόστο, ως υπερβολικά φεντεραλιστή. Έχει τη στήριξη του Βίκτωρ Όρμπαν, του αμφιλεγόμενου Ούγγρου πρωθυπουργού που έχει συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες για λόγους καθόλου τιμητικούς προς την χώρα του.

Αν ο Κάμερον βρει άλλες δύο μικρές χώρες για τον σκοπό του, τότε έχει δημιουργήσει αυτό που ονομάζεται αναστέλλουσα μειοψηφία και η υποψηφιότητα Γιούνκερ χάνεται από τον χάρτη αυτομάτως.

Επισήμως η Μέρκελ δηλώνει πως στηρίζει τον Γιούνκερ ως υποψήφιο του ΕΛΚ, όμως «το Συμβούλιο έχει να εξετάσει ακόμα μια ευρεία γκάμα υποψηφιοτήτων», προκρίνοντας την «ποιότητα έναντι της ταχύτητας». Είπε ακόμη ότι «ο Γιούνκερ δεν είναι κατ’ ανάγκη ο μοναδικός κατάλληλος για πρόεδρος της Κομισιόν».

Ο Χάννες Σβόμποντα σχολίασε πως «είναι παράλογο να δίνουν το ΟΚ στο Γιούνκερ οι Σοσια��ιστές και να τον μπλοκάρει η δική του πολιτική οικογένεια», ενώ ο Βαν Ρόμπαι δήλωσε πως θα μιλήσει με τις νέες πολιτικές ομάδες στο ΕΚ όταν αυτές σχηματιστούν.

Ο δε Γιούνκερ φέρεται από πηγή του ΕΛΚ να είπε στο γεύμα εργασίας του κόμματος πως «δεν θα κάτσω να παρακαλάω κανέναν, αν δεν με θέλετε έχω σπίτι, οικογένεια και καλύτερα πράγματα να κάνω».

Ο στόχος πάντως είναι να έχει ληφθεί μια απόφαση ως τις 25 Ιουλίου.

Από την άλλη ο έτερος μεγάλος παίκτης της ένωσης, εμφανώς αποδυναμωμένος και αδιάφορος για το παιχνίδι της θέσης του προέδρου της Κομισιόν, Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, έθεσε άλλες προτεραιότητες. «Χρειαζόμαστε πιο ξεκάθαρους κανόνες για τη μετανάστευση» είπε στη δική του συνέντευξη τύπου, αγγίζοντας την ατζέντα που έδωσε το 25% στη Λεπέν. Συνέχισε τη ρητορική της ανάπτυξης και της απασχόλησης, όμως τόνισε πως «η Γαλλία δεν μπορεί να συνεχίσει να παράγει ελλείμματα».

Ο Ολάντ βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο έχοντας από τη μια τη δυσαρέσκεια των πολιτών και από την άλλη την απειλή των αγορών που μπορούν να αποκόψουν τη χώρα από τη χρηματοδότηση ανά πάσα στιγμή.

«Ακούμε σήμερα κάποιους εταίρους και είναι σαν να ακούμε αυτά που λέγαμε εμείς πριν χρόνια», σχολίασε κυβερνητική πηγή.

Ρεπορτάζ: Θάνος Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top