Αν είναι δυνατόν: Ο Ομπάμα έστειλε email σε Έλληνα πολίτη!

ΔΕΙΤΕ φωτό

​Ήταν 8 Σεπτεμβρίου όταν o αμερικανικός στρατός ήταν έτοιμος να δώσει ένα... μάθημα στον Μπασάρ Αλ Άσαντ για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στη Δαμασκό τον Αύγουστο σε επίθεση στην οποία - όπως επιβεβαίωσε και ο ΟΗΕ - έγινε χρήση χημικών όπλων.

Τότε, όλοι παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, καθώς μία ενδεχόμενη επέμβαση από την πλευρά των ΗΠΑ ενδεχομένως να δημιουργούσε τις συνθήκες για μια γενικευμένη σύρραξη στην Μέση Ανατολή.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι προχώρησε σε μία δήλωση που ενώ αρχικά χαρακτηρίστηκε «γκάφα», τελικά όμως οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε ένα νέο, ηπιότερο μονοπάτι.

Σήμερα, περίπου σαράντα ημέρες μετά, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων βρίσκεται στη Συρία, σε συνεργασία με τον Άσαντ, ενώ πριν λίγες ημέρες κέρδισε και το Νόμπελ Ειρήνης.

Ανάμεσα στους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο που αγωνιούσαν για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει μια αμερικανική επέμβαση στη Συρία εκείνη την περίοδο ήταν και ένας Έλληνας, ο οποίος αποφάσισε να στείλει ένα e-mail στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά από ένα μήνα περίπου, στις 6 Οκτωβρίου, άνοιξε τον λογαριασμό του και συνειδητοποίησε ότι έχει ένα νέο εισερχόμενο μήνυμα από τον... Λευκό Οίκο!!!

«Να προστατέψουμε τα παιδιά μας από την απειλή των χημικών όπλων»

«Έχουμε χρέος να παρέχουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο ελεύθερο από τον φόβο των χημικών όπλων» αναφέρει ο Μπαράκ Ομπάμα στο τέλος του e-mail, σε ένα μακροσκελές κείμενο στο οποίο περιγράφει το σκεπτικό του για την επιχείρηση στη Συρία αλλά και την αλλαγή πλεύσης μετά την πρόταση της Ρωσίας και τη συνεργασία από την πλευρά της Δαμασκού, που όπως αναφέρει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ – για πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι έχει στην κατοχή της χημικά όπλα.

«Ευχαριστώ για το γράμμα σου. Έχω ακούσει από πολλούς για την επιχείρηση στη Συρία και την επίθεση με χημικά όπλα που συνέβη στις 21 Αυγούστου και σέβομαι την άποψή σου. Τα τελευταία δύο χρόνια, τα γεγονότα που ξεκίνησαν σαν μια ειρηνική διαμαρτυρία κατά του καθεστώτος Άσαντ εξελίχθηκαν σε εμφύλια σύρραξη. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια έχουν εγκαταλέιψει τη χώρα», γράφει ο Ομπάμα.

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι ενώ κατά τη διάρκεια της εμφύλιας διαμάχης στη Συρία έγιναν πολλές διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί μία λύση, όλα άλλαξαν μετά την επίθεση στις 21 Αυγούστου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε το email ότι αν αυτή η πράξη έμενε ατιμώρητη, τότε και άλλα καθεστ��τα θα χρησιμοποιούσαν χημικά όπλα και με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργούνταν κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια αλλά και τους αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή.

«Τώρα έχουμε μια ευκαιρία να πετύχουμε τους στόχους μας μέσω της διπλωματικής οδού», αναφέρει ο Ομπάμα. «Το καθεστώς του Άσαντ παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι έχει στην κατοχή του χημικά όπλα και μάλιστα δέχθηκε να εισαχθεί στη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», τονίζει.
Κλείνοντας ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρει: «Εφόσον αυτό το πλάνο επετεύχθη εξαιτίας της απειλής της επέμβασης, θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις στρατιωτικά στην περιοχή, ώστε να συνεχίσουμε να πιέζουμε το συριακό καθεστώς. Αν η διπλωματία αποτύχει, οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι έτοιμες να δράσουν».

γηξγδξκ.jpg

φξφγ.jpg
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top