Και επίσημα: Νίκη της κεντροαριστεράς στις δημοτικές εκλογές της Ιταλίας

Υπερίσχυσε σε όλες τις μεγάλες πόλεις

«Η νίκη αυτή οφείλεται κυρίως στην βοήθεια όλων των συνεργατών μου», επισήμανε σε δηλώσεις του την Δευτέρα ο εκλεγμένος -πλέον- δήμαρχος της Ρώμης Ινιάτσιο Μαρίνο, ο οποίος πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να πετύχουμε την αναγέννηση της Ρώμης».

Ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς υπερίσχυσε με ποσοστό 63,9%, ενώ ο απερχόμενος δήμαρχος Τζάνι Αλεμάνο δεν ξεπέρασε το 36,1%.

Η συμμετοχή κατέγραψε εντυπωσιακή κάμψη: περιορίστηκε στο 48,5%, ενώ στον πρώτο γύρο είχε ξεπεράσει το 52%.

Ο Μαρίνο στις δηλώσεις του ανέφερε ότι πρόκειται να ρίξει βάρος στην αλληλεγγύη προς όσους επλήγησαν από την κρίση, στην αξιοκρατία, αλλά και στην ανάδειξη του διεθνούς ρόλου της Ρώμης, με έμφαση στην «μοναδική ιστορία και
στον πολιτισμό της».

Η κεντροαριστερή συμμαχία επιβεβαιώνεται πως κερδίζει στις αναμετρήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Από την Μπρέσια και το Τρεβίζο, στον Βορρά, όπου αποσπά δήμους από την κεντροδεξιά, μέχρι το Βιτέρμπο, έξω από την Ρώμη (κατά παράδοση συντηρητικός δήμος) και την Σιένα της Τοσκάνης.

Σε μια πρώτη ανάλυση της ψήφου, σχολιαστές τονίζουν ότι η ελεύθερη πτώση του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο συνέπεσε με την θεαματική άνοδο της αποχής. Κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό των Ιταλών που απογοητεύθηκε από τα μεγάλα παραδοσιακά κόμματα και έκριναν ότι το M5S ως τώρα «δεν κινήθηκαν με τον πρέποντα δ��ναμισμό», διάλεξαν να «μείνουν σπίτι», με σαφείς αποστάσεις από την όλη εκλογική διαδικασία.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top