Στο χρονοντούλαπο μπήκε λέξη «σιδηρόδρομος»

Το δικαστήριο την έκρινε «άχρηστη»

Η μεγαλύτερη λέξη της γερμανικής γλώσσας, ένας πραγματικός γλωσσοδέτης με περισσότερα από 60 γράμματα, μπήκε από σήμερα στο χρονοντούλαπο αφού καταργήθηκε-και μάλιστα με δικαστική απόφαση.

Η λέξη “Rindfleischetikettierungsueberwachungsaufgabenuebertragungsgesetz”, με τους 65 χαρακτήρες, αναφέρεται σε ένα νόμο που καθορίζει τους ελέγχους στο βοδινό κρέας. Το δικαστήριο όμως έκρινε ότι είναι πλέον άχρηστη, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με οδηγία της έκρινε μη αναγκαίους τους ελέγχους στα υγιή ζώα.

Ο νόμος αυτός, που ήταν γνωστός με τη συντομογραφία "RkReUeAUeG" τέθηκε σε ισχύ το 1999 με σκοπό την προστασία των καταναλωτών, καθώς εκείνη την εποχή εκφράζονταν έντονοι φόβοι για τη νόσο των "τρελών αγελάδων", δηλαδή τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών.

Ο Γερμανός γλωσσολόγος Ανατόλ Στεφάνοβιτς δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι επρόκειτο για "τη μακρύτερη αυθεντική λέξη της γερμανικής γλώσσας".

Με την κατάργηση της RkReUeAUeG το ρεκόρ της μακρύτερης λέξης διεκδικεί πλέον με αξιώσεις η Donaudampfschifffahrtsgesellschaftskapitaenswitwe, που έχει 49 γράμματα και σημαίνει "παράθυρο του καπετάνιου στην εταιρεία ατμόπλοιων του Δούναβη". Πάντως η μεγαλύτερη λέξη στο έγκριτο λεξικό Duden είναι η Kraftfahrzeug-Haftpflichtversicherung (36 χαρακτήρες) που σημαίνει "υποχρεωτική ασφάλιση οχήματος

Στα αγγλικά, η μεγαλύτερη λέξη που περιλαμβάνεται στο λεξικό της Οξφόρδης είναι η ασθένεια pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis, με 45 γράμματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top