Βουλγαρία: Τέσσερα κόμματα μπαίνουν στη νέα Βουλή

Η πρώτη θέση στο GERB, με ποσοστό 30,71%

Βουλγαρία: Τέσσερα κόμματα μπαίνουν στη νέα Βουλή

Τέσσερα κόμματα πήραν το "εισιτήριο" για τη νέα βουλγαρική Βουλή, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 96% των ψήφων, τα οποία έδωσε, την Δευτέρα το μεσημέρι, στη δημοσιότητα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Βουλγαρίας.

Όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Ράλιτσα Νεγεντσόβα, τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν προηγούμενες εκτιμήσεις και στοιχεία που έδιναν την πρώτη θέση στο GERB, με ποσοστό 30,71%, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν, την Κυριακή, στη Βουλγαρία.

Δεύτερη δύναμη αναδεικνύεται ο αριστερός "Συνασπισμός για τη Βουλγαρία", με ηγετική δύναμη το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, με 27,02%. Τρίτο, με 10,59%, είναι το φιλελεύθερο "Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών", το οποίο έχει πετύχει ιδιαίτερα καλά εκλογικά αποτελέσματα στην περιφέρεια του Κίρτζαλι, στη Νοτιανατολική Βουλγαρία καθώς και μεταξύ των ψηφοφόρων με βουλγαρική ιθαγένεια, που μένουν στην Τουρκία, σύμφωνα με την κ. Νεγεντσόβα. Τέταρτο κόμμα είναι το εθνικιστικό "Ατάκα", με 7,38%.

Παρά τις προηγούμενες εκτιμήσεις των αναλυτών ότι το "εισιτήριο" θα έπαιρνε και το νεοσυσταθέν "Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας", τόσο το κόμμα αυτό όσο και η παράταξη της πρώην Επιτρόπου της ΕΕ Μεγκλένα Κούνεβα "Η Βουλγαρία για τους Πολίτες" φαίνεται πως μένουν εκτός Κοινοβουλίου, με ποσοστά 3,73% και 3,27% αντίστοιχα.

Συνολικά εννέα κόμματα και συνασπισμοί κατάφεραν να ξεπεράσουν το 1% στο σύνολο των ψήφων στις χθεσινές πρόωρες εκλογές, με συνέπεια να εξασφαλίσουν τη δημόσια επιδότηση των 12 λέβα (περίπου έξι ευρώ) ανά ψήφο.

Βούλγαροι αναλυτές χαρακτηρίζουν "απαράδεκτη" και "σκανδαλώδη" τη σχετική διάταξη της εκλογικής νομοθεσίας, ως συνέπεια της οποίας η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από το Δημόσιο στη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) υπερβαίνει κατά 7-8 φορές την αντίστοιχη επιδότηση σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου τα κόμματα επιδοτούνται με 0,83 λεπτά για κάθε ψήφο που λαμβάνουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στη Βουλγαρία τις τελευταίες μέρες τις προεκλογικής εκστρατείας.

Η εκπρόσωπος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Ράλιτσα Νεγεντσόβα διαβεβαίωσε, με δηλώσεις της στο μεσημβρινό δελτίο της δημόσιας τηλεόρασης ΒΝΤ, ότι η Επιτροπή θα τηρήσει την υποχρέωσή της για ανακοίνωση των επίσημων, οριστικών αποτελεσμάτων των πρόωρων βουλευτικών εκλογών μέσα σε ένα τετραήμερο από τη διεξαγωγή τους, αφού πρώτα κάνει δεύτερη κατ��μέτρηση, όπως ορίζει ο εκλογικός νόμος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top