Με αίμα βάφτηκε ο μαραθώνιος της Βοστώνης – Τρεις νεκροί και 141 τραυματίες

FBI: Τρομοκρατικό το χτύπημα - Αναζητούν έναν άνδρα

Πρώτη ανάρτηση: 15/04/2013 22:16

Τελευταία ενημέρωση 16/04/2013 05:27

Δύο μεγάλες εκρήξεις σημειώθηκαν στη Βοστώνη, στην γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου και πολύ κοντά στο πλήθος των θεατών που παρακολουθούσαν την ολοκλήρωση του αγωνίσματος. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του FBI, πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα. Το FBI ανακοίνωσε ότι ψάχνει για έναν άνδρα σκούρου δέρματος, ο οποίος φορούσε μαύρα ρούχα και στη πλάτη είχε ένα μαύρο σακίδιο. Ο άνδρας προσπάθησε να εισέλθει σε περιορισμένη από την Αστυνομία περιοχή, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του μαραθωνίου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο άνδρας αυτός είχε ξένη προφορά.


article-2309545-19504606000005DC-5_634x487.jpg

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις νεκροί και 141 τραυματίες, όμως δεν αποκλείεται να είναι πολύ περισσότεροι. Δεκάδες οι ακρωτηριασμένοι τραυματίες, οι οποίοι είναι από δύο έως 63 ετών. Ένα 8χρονο παιδί είναι ο ένας νεκρός.

Ο ΣΕΓΑΣ ανακοίνωσε ότι οι Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους. Δεν έχει τραυματιστεί κανείς από τους περίπου 14 συμμετέχοντες που είναι στην αποστολή.

article-2309545-195042A5000005DC-621_634x461.jpg

Αρχικά σημειώθηκαν δύο εκρήξεις, με ελάχιστη διαφορά στον χρόνο απόκρισης. Λίγο αργότερα σημειώθηκε και τρίτη έκρηξη και πυρκαγιά στην επίσημη βιβλιοθήκη της Βοστώνης, με τον Δήμαρχο της πόλης να επιχειρεί την αποσύνδεση των γεγονότων, λέγοντας πως στο κτίριο της βιβλιοθήκης ξέσπασε πυρκαγιά από άλλη αιτία.

Boston bombing.jpg

Το σοκ ήταν μεγάλο, με τους περισσότερους να φοβούνται για μια νέα 11η Σεπτεμβρίου, καθώς μετά από λίγη ώρα βρέθηκαν δύο ακόμη εκρηκτικοί μηχανισμοί στην Boulston str. οι οποίοι εξουδετερώθηκαν χωρίς να εκραγούν.

Η κατάσταση στην περιοχή ήταν εκτός ελέγχου. Επικράτησε η απόλυτη σύγχυση. Τα σωστικά συνεργεία κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν τον κόσμο, προσφέροντάς τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες. Η Wall Street Journal μετέδωσε αργότερα πως οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που βρέθηκαν και απενεργοποιήθηκαν ήταν συνολικά πέντε.

article-2309545-1950586A000005DC-489_634x478.jpg

Ανάμεσα στα προληπτικά μέτρα ήταν και το κλείσιμο του δικτύου κινητής τηλεφωνίας στην Βοστόνη ώστε να αποφευχθεί πιθανή ασύρματη πυροδότηση εκρηκτικών μηχανισμών. Επισήμως το δίκτυο επανήλθε περίπου μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας).

boston bombing 2.jpg


Το FBI και η υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), έθεσαν σε προσωρινούς περιορισμούς τις πτήσεις στη Βοστώνη. Το αεροδρόμιο άνοιξε ξανά μετά από ώρες ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν και τώρα αυστηρά, σε όλους τους δημόσιους χώρους των μεγαλουπόλεων των Η.Π.Α. Την ίδια ώρα η αστυνομία απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Βοστώνης να παραμείνουν στα σπίτια τους.

boston bombing 3.jpg

Το FBI διέταξε να αυξηθεί ο έλεγχος και η φρούρηση δύο πυρηνικών σταθμών της Μασαχουσέτης και ενός του Νιου Χάμσάιρ, που απέχουν περίπου 45 χιλιόμετρα από το κέντρο της Βοστώνης. Τουλάχιστον 1.000 άνδρες της Πολιτοφυλακής κλήθηκαν από την Εφεδρεία, για να ενισχύσουν τη φρούρηση πιθανών στόχων σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις δύο εκρήξεις.

boston bombing 4.jpg

«Είναι μια φρικτή ημέρα για την Βοστώνη. Η σκέψη και οι προσευχές μας είναι για όσους έχουν τραυματιστεί. Είμαι σε επαφή με τον πρόεδρο Ομπάμα, τον δήμαρχο Τόμας Μενίνο και τους επικεφαλής σχετικά με θέματα ασφαλείας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Πάτρικ Ντίβαλ.

Την εκτίμησή του ότι οι επιθέσεις «θυμίζουν Αλ Κάιντα» εκτίμησε ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας για το BBC, Γκόρντον Κορέρα. Αυτό δείχνει και το γεγονός πως οι γιατροί στα νοσοκομεία της Βοστώνης, βγάζουν από τα θύματα σιδερένιες βολίδες και θραύσματα. Αυτό σημαίνει πως οι δράστες είχαν φτιάξει “βόμβες διασποράς” για να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα!

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για «βόμβα» και όχι απλώς για «έκρηξη», ενώ ο πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας επί κυβερνήσεως Τζορτζ Μπους, Τομ Ριτζ, είπε στο BBC ότι υπάρχει περίπτωση οι δράστες να είχαν παρακολουθήσει με κάμερες ή με παρατηρητές το σημείο, ώστε να ελέγξουν την πορεία του μαραθωνίου και να τοποθετήσουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

boston bombing 5.jpg


«Είναι πάρα πολλά άτομα πεσμένα στο έδαφος», περιγράφει ένας από τους μαραθωνοδρόμους. «Ακούστηκε μια εκκωφαντική έκρηξη. Ακόμη δεν έχω σταματήσει να τρέμω », δήλωσε η Μελίσα Στάνλι, η οποία, μόλις τέσσερα λεπτά πριν τις εκρήξεις, έβλεπε την κόρη της να διασχίζει τη γραμμή του τερματισμού.

boston bombing 7.jpg

Για το περιστατικό ενημερώθηκε αμέσως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος διέκοψε την σύσκεψη που βρισκόταν σε εξέλιξη, ενώ έχει κλείσει και το αεροδρόμιο της Βοστώνης. Επιπλέον, υπάρχουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε Ουάσινγκον και Νέα Υόρκη, ενώ ζήτησαν από τους φοιτητές του Χάρβαρντ να εγκαταλείψουν το πανεπιστήμιο.

Ο μαραθώνιος της Βοστώνης είναι ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας με περίπου 27.000 συμμετέχοντες και το περιστατικό σημειώθηκε τρεις ώρες μετά τον τερματισμό των νικητών.

boston bombing 6.jpg

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top