ΗΠΑ-Βόρεια Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ έκρυψε τα ίχνη της πυρηνικής της δοκιμής

Υποψίες για νέα βόμβα

​Η Βόρεια Κορέα έκρυψε επιμελώς όλα τα ίχνη της πυρηνικής δοκιμής που πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο, ενισχύοντας τις υποψίες ότι χρησιμοποιεί ένα νέο μοντέλο βόμβας με υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο, γράφει η εφημερίδα The Washington Post.

Επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους και ειδικούς στους εξοπλισμούς, η εφημερίδα διευκρινίζει πως οι συνέπειες της έκρηξης της 12ης Φεβρουαρίου παρέμειναν περιορισμένες και πως ελάχιστα ίχνη ραδιενέργειας διέφυγαν στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με το άρθρο, η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθούσε στενά την δοκιμή σε μία προσπάθεια να συλλέξει στοιχεία ώστε να κατανοήσει τη σύνθεση της βόμβας.

Όμως, τις ημέρες που ακολούθησαν την έκρηξη, οι αμερικανικές και νοτιοκορεατικές συσκευές ανίχνευσης δεν κατέγραψαν ίχνη ραδιενεργών αερίων σε κανέναν από τους 120 σταθμούς ελέγχου που βρίσκονται κοντά στο σημείο των πυρηνικών δοκιμών, αλλά ούτε και στον αέρα.

Mάλιστα, η έλλειψη στοιχείων δείχνει πως η Βόρεια Κορέα σκόπιμα δεν ήθελε να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα τα αέρια αυτά.

Στις δύο πρώτες πυρηνικές δοκιμές πιστεύεται ότι η Βόρεια Κορέα χρησιμοποίησε πλουτώνιο από το σχάσιμο υλικό που η χώρα ανέπτυξε στα τέλη της δεκαετίας του '90.

Όμως, σε περίπτωση επιτυχίας μιας δοκιμής βόμβας ουρανίου, θα επιβεβαιωνόταν ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει κατόρθωσε να ακολουθήσει μία εναλλακτική διαδικασία για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα χρησιμοποιώντας τα τεράστια αποθέματα φυσικού ουρανίου που διαθ��τει και μια εξελιγμένη τεχνολογία εμπλουτισμού του.

Μια βόμβα ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού θα αύξανε ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες για συνεργασία ανάμεσα στην Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Το Ιράν, το οποίο υπέγραψε πέρυσι συμφωνίες τεχνικής και επιστημονικής συνεργασίας με τη Βόρεια Κορέα, εργάζεται ακριβώς στον τομέα της τεχνολογίας του ουρανίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top