Ουγγαρία: Διαδηλώσεις φοιτητών ενάντια στις μεταρρυθμίσεις

Από το 2013 οι φοιτητές θα πληρώνουν 1.150 ευρώ το 6μηνο!

Ουγγαρία: Διαδηλώσεις φοιτητών ενάντια στις μεταρρυθμίσεις

​Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των φοιτητών στην Ουγγαρία, οι οποίοι διαδήλωσαν τη Δευτέρα σε πολλές πόλεις της χώρας, εναντίον στις μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, που πέρασαν την περασμένη εβδομάδα από το Κοινοβούλιο. Οι μεταρρυθμίσεις προβλέπουν καταβολή διδάκτρων και μείωση του αριθμού των φοιτητών που δικαιούνται κρατικές υποτροφίες.

Πορεία προς το Κοινοβούλιο στη Βουδαπέστη πραγματοποίησαν 800 φοιτητές. Καθιστικές διαμαρτυρίες οργανώθηκαν σε Πανεπιστήμια και δημόσια κτήρια στην πρωτεύουσα, στο Ντέμπρετσεν, το Πέτς, το Ζέγκεντ και το Σόπρον.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, προβλέπεται μείωση του αριθμού των φοιτητών στα χρηματοδοτούμενα από το κράτος Πανεπιστήμια, εισαγωγή διδάκτρων σπουδών και ένα σύστημα παροχής φοιτητικών δανείων. Από το 2013, οι φοιτητές θα καλούνται να καταβάλλουν έως και 325.000 φλορίνια (1.150 ευρώ) το εξάμηνο!

Μέσα στο νόμο περιλαμβάνεται και άρθρο που επιβάλλει στους φοιτητές με κρατική υποτροφία να εργαστούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην Ουγγαρία μετά την απόκτηση του πτυχίου.

Η κυβέρνηση ποντάρει ότι το σύστημα παροχής φοιτητικών δανείων θα μειώσει την τάση διακοπής των ακαδημαϊκών σπουδών, που αγγίζει το 50%. Οι φοιτητές υποστηρίζουν πως τα συγκεκριμένα μέτρα θα δημιουργήσουν σημαντική μείωση στον αριθμό των εγγραφών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top