Έκρηξη υπουργείο Εργασίας: Φοβούνται χτύπημα ακόμα και με ρουκέτες

Δεν έκαναν κανένα λάθος οι δράστες

Για αναβίωση της τρομοκρατίας κάνουν λόγο οι αρχές, μετά από την έκρηξη βόμβας έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου και για τον λόγο αυτό παραμένουν σε επιφυλακή, φοβούμενες ένα νέο χτύπημα. 

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα» ανώτατα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες πιθανόν να υπάρξει μπαράζ επιθέσεων με εκρηκτικά, ακόμα και με όπλα, από πρωτοεμφανιζόμενες οργανώσεις. 

Έκρηξη Υπουργείο Εργασίας: Αποφασισμένοι κι έμπειροι οι τρομοκράτες

«Η πρόσφατη βομβιστική επίθεση αποδίδεται από τις αιφνιδιασμένες διωκτικές αρχές σε τρεις – τέσσερις δραστήριους και “επίμονους” αντιεξουσιαστές. Τα εν λόγω πρόσωπα υπολογίζεται ότι ίσως σχετίζονταν με την οργάνωση “Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών”, η οποία έδρασε την περίοδο 2013-2018, χωρίς ποτέ να εξαρθρωθεί ή να εντοπισθεί το οπλοστάσιό της», αναφέρει συγκεκριμένα η εφημερίδα. 

H Αντιτρομοκρατική φοβάται ένα νέο χτύπημα ακόμα και με ρουκέτες

H Αντιτρομοκρατική φοβάται ένα νέο χτύπημα ακόμα και με ρουκέτες

Η οργάνωση αυτή, που φαίνεται να έχει επαφές με «υποστηρικτές» του Βασίλη Παλαιοκώστα, στο παρελθόν είχε πραγματοποιήσει επίθεση με ρουκέτες στα παλιά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού και σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη Βαρυμπόμπη. Επίσης είχε επιτεθεί με Καλάσνικοφ εναντίον της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, στην πρεσβεία του Ισραήλ και είχε τοποθετήσει παρόμοιο εκρηκτικό μηχανισμό στο υπουργείο Εργασίας τον Δεκέμβριο του 2016. 

Έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας: Νέα οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής, περίπου 20 – 25 άτομα του αναρχικού χώρου, που φέρονται να είχαν επαφές με τους συγκεκριμένους αντιεξουσιαστές, έχουν στρατολογηθεί στις δύο οργανώσεις που εμφανίστηκαν στα δύο τελευταία χτυπήματα στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδή και στο υπουργείο Εργασίας.

Οι αρχές εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχει μπαράζ επιθέσεων από πρωτοεμφανιζόμενες τρομοκρατικές οργανώσεις

Οι αρχές εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχει μπαράζ επιθέσεων από πρωτοεμφανιζόμενες τρομοκρατικές οργανώσεις

Υπουργείο Εργασίας: Στο μικροσκόπιο τα βίντεο και τα υπολείμματα της βόμβας

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται βίντεο από κάμερες ασφαλείας του υπουργείου Εργασίας από το βράδυ της επίθεσης, αλλά και προηγούμενων ημερών. Ερευνώνται επίσης τα ελάχιστα υπολείμματα από το σακίδιο, όπου είχε τοποθετηθεί η βόμβα, που βρέθηκαν στο σημείο και γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν κλήσεις μέσω των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. 

Υπουργείο Εργασίας: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης

Υπουργείο Εργασίας: Τουλάχιστον δύο οι δράστες

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Αντιτρομοκρατική εκτιμά ότι οι δράστες που τοποθέτησαν τον μηχανισμό ήταν τουλάχιστον δύο. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να έφτασε ο ένας πεζός, να κρέμασε το σακίδιο με τη βόμβα στα κάγκελα και στη συνέχεια να πήγε σε κοντινό σημείο, όπου τον περίμεναν ένα ή περισσότερα άτομα για να διαφύγουν με μηχανή. 

Υπουργείο Εργασίας: Έμπειροι και αποφασισμένοι οι δράστες

Οι αρχές εκτιμούν ότι η έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας συνδέεται με άλλες δύο ενέργειες που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα τη συνδέουν με την έκρηξη βόμβας σε τράπεζα στα Πετράλωνα και με την τοποθέτηση βόμβας στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδή. 

Οι αρχές βλέπουν σύνδεση παλαιών τρομοκρατών με νεότερους που χρησιμοποιούν ως εκτελεστικούς βραχίονες

Οι αρχές βλέπουν σύνδεση παλαιών τρομοκρατών με νεότερους που χρησιμοποιούν ως εκτελεστικούς βραχίονες

Έκρηξη βόμβας έξω από το υπουργείο Εργασίας - Άνοιξε η Σταδίου

Σημειώνουν επίσης ότι η επίθεση στο υπουργείο Εργασίας ήταν υψηλού ρίσκου και έγινε από γνώστες κατασκευής ωρολογιακών μηχανισμών, καθώς δεν έμεινε κανένα ίχνος της βόμβας, ενώ είχε τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε το ωστικό κύμα εκτονώθηκε προς το υπουργείο Εργασίας. 

Καλλιακμάνης: «Οι τρομοκράτες δεν έκαναν ούτε ένα λάθος»

Αναφερόμενος στην επίθεση στο υπουργείο Εργασίας ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γ. Καλλιακμάνης σημείωσε πως οι δράστες δεν έκαναν ούτε ένα λάθος. 

«Το συγκεκριμένο περιστατικό ανησυχεί την ΕΛ.ΑΣ για τον τρόπο που έγινε, για την ώρα που έγινε. Πήραν τηλέφωνο δύο φορές. Τη δεύτερη φορά σε τηλεοπτικό σταθμό και είπαν ότι σε 40 λεπτά θα σκάσει, όντως έσκασε σε 40 λεπτά. Είχαν δέσει τον σάκο στα κάγκελα της τράπεζας με κλειδαριά από μηχανάκι. Στο πρώτο τηλεφώνημα είπαν πως έβαλαν βόμβα στο υπουργείο Εργασίας, στο δεύτερο τηλεφώνημα είπαν ακριβώς πού υπάρχει. Αν πήγαινε κάποιος κι έβλεπε τον σάκο και πήγαινε να τον πάρει, θα έσκαγε στα χέρια του η βόμβα», είπε στον ΑΝΤ1.

Υπογράμμισε ακόμα πως για πρώτη φορά υπήρξε ανάληψη ευθύνης από το τηλεφώνημα και προέβλεψε ότι θα ακολουθήσει προκήρυξη. 

Ως προς το ενδεχόμενο αναβίωσης της τρομοκρατίας είπε πως πολλοί από αυτούς που είχαν στο παρελθόν συλληφθεί, έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Υφυπουργός Εργασίας: «Δε φοβόμαστε»

Ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης, προσερχόμενος το πρωί της Δευτέρας στο υπουργείο, δήλωσε:

«Δε θα σταματήσουμε, δε φοβόμαστε. Θα συνεχίσουμε κανονικά τη δουλειά μας, το υπουργείο Εργασίας ανήκει στον λαό και η δουλειά μας είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top