Παίδων: «Τα παιδιά κυκλοφορούν εξαγριωμένα, ουρλιάζοντας»

Μητέρα περιγράφει τον τρόπο που μεγαλώνει το παιδί της μέσα στο νοσοκομείο

Για μια ιδιάζουσα ομηρία την οποία βιώνουν παιδιά και γονείς μίλησε η μητέρα ενός παιδιού που φιλοξενείται στο νοσοκομείο Παίδων μετά από εισαγγελική παραγγελία. 

Παίδων: Κραυγή αγωνίας από τις μητέρες παιδιών με εισαγγελική παραγγελία

Πολλά είναι τα παιδιά που φιλοξενούνται στα νοσοκομεία Παίδων της Αττικής και έχουν υποστεί κάποιου είδους κακοποίησης ή κρίθηκε αναγκαίο να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον, που θεωρήθηκε ακατάλληλο. 

«Εγώ θα τοποθετήσω το πρόβλημα λίγο πριν φτάσουμε εδώ, για τον τρόπο και τον λόγο που βρισκόμαστε εδώ. Βρισκόμαστε στο Παίδων όμηροι ενός ανορθολογικού συστήματος που στην προσπάθειά του να προστατέψει παιδιά που όντως κακοποιούνται ή βιώνουν δυστυχία ή πείνα, μεταφέρουν και παιδιά, έπειτα από οποιαδήποτε καταγγελία που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε, έστω και κακόβουλα για να βλάψει μία οικογένεια. Αφειδώς δίνονται οι εισαγγελικές εντολές, αυτό το λένε και μέσα στο νοσοκομείο, γίνεται κατάχρηση των εισαγγελικών εντολών που είναι ένα πάρα πολύ σκληρό μέτρο και για τα παιδιά και τις οικογένειες», είπε αρχικά η μητέρα στο Mega και συνέχισε:

Βίντεο ντοκουμέντο από το Παίδων: «Δεν το έχω κάνει, διώξτε με από εδώ!»

«Οι εισαγγελείς λένε εάν τους επισκεφθείς ότι είναι σημείο των καιρών και λόγω της περιρέουσας ατμόσφαιρας και για να διασφαλίσουν τις θέσεις τους, πρέπει να δίνουν αυτές τις εντολές, εγώ δεν το ενστερνίζομαι αυτό, είναι πάρα πολύ σκληρό το μέτρο. Οι περισσότεροι από τους κοινωνικούς λειτουργούς που έρχονται στα σπίτια έχουν βγάλει ένα ΤΕΙ, δεν ξέρουν να μιλήσουν, μπαίνουν μέσα στα σπίτια και σε υποτιμούν με τον χείριστο τρόπο. Επειδή έχουν την καταγγελία έχουν στο μυαλό τους μία κατάσταση και δεν κοιτούν να βρουν με αντικειμενικότητα τι έχει συμβεί».

Παίδων: «Τα παιδιά κυκλοφορούν εξαγριωμένα, ουρλιάζοντας»

Όσον αφορά στις συνθήκες που επικρατούν στις δομές φιλοξενίας των νοσοκομείων η μητέρα σημείωσε πως τιμωρούνται και τα παιδιά και οι γονείς.

Νοσοκομείο Παίδων: 14χρονος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 7χρονου

«Τα παιδιά εδώ τιμωρούνται, όπως και οι γονείς, και τις περισσότερες φορές όταν γίνεται δικαστήριο τα παιδιά που βρίσκονται εδώ μέσα για 90 μέρες, γυρνούν σπίτια τους. Οι συνθήκες εδώ είναι συνθήκες κράτησης και είναι χείριστες για τα παιδιά, τα οποία κυκλοφορούν εξαγριωμένα από δωμάτιο σε δωμάτιο ουρλιάζοντας, χωρίς να έχουν ούτε χώρο να προαυλίζονται. Υποτυπωδώς έρχονται εδώ δάσκαλοι για μισή ώρα», είπε η μητέρα, καταγγέλλοντας ότι δεν υπάρχει καμία ψυχολογική υποστήριξη για τους εφήβους και τις οικογένειες.

Κώστας Γιαννόπουλος: «Τα παιδιά καταλήγουν στα νοσοκομεία γιατί τα ιδρύματα δεν χωράνε»

Ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στις περιπτώσεις παιδιών που καταλήγουν στις δομές και ξεκαθάρισε το πλαίσιο που ακολουθείται.

«Όταν γίνεται αναφορά, ο εισαγγελέας δίνει εντολή να γίνει έρευνα στις υπηρεσίες του δήμου, οι οποίοι είναι υποστελεχωμένοι, δεν φταίνε οι κοινωνικοί λειτουργοί που δεν προλαβαίνουν, που δεν έχουν δυνατότητες και χρειάζονται επιμόρφωση. Από εκεί και πέρα ο εισαγγελέας δεν υπάρχει περίπτωση να αφαιρέσει ένα παιδί από την οικογένειά του με ασήμαντη αφορμή. Ακριβώς επειδή βρίσκονται σε αυτά τα αδιέξοδα, που είναι μόνοι τους, χωρίς υπηρεσίες και χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω καταστάσεις, και χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία», είπε και συνέχισε:

«Το πρόβλημα που έχουν οι εισαγγελείς είναι ότι τα παιδιά που πάνε στα νοσοκομεία, τα οποία πάντοτε ήταν περισσότερα ή λιγότερα, τώρα με νόμο τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν μόνο στα κρατικά ιδρύματα, τα οποία είναι υποστελεχωμένα. Τα παιδιά δεν πρέπει να είναι στα νοσοκομεία. Στην αρχή πηγαίνουν στα νοσοκομεία για να κάνουν εξετάσεις. Η κατάσταση ξέφυγε γιατί τα δημόσια ιδρύματα δεν έχουν χώρους για να πηγαίνουν τα παιδιά».

«Ναι φτιαχτεί πλαίσιο πρόληψης της κακοποίησης

Από την πλευρά του ο ψυχολόγος Στέφανος Αλεβίζος είπε πως τα παιδιά που μεγαλώνουν στα νοσοκομεία είναι υγιή και βρίσκονται εκεί για κοινωνικούς λόγους. 

«Μεγεθύνουμε το τραύμα τους, και τα κακοποιούμε εκ νέου. Δεν ξέρουν για ποιον λόγο είναι στις δομές, δεν έχουν υποστηριχθεί από το σύστημα. Ο κίνδυνος της κακοποίησης είναι παντού κι αυτά τα παιδιά απομακρύνθηκαν απ΄ την οικογένειά τους επειδή κακοποιήθηκαν. Άρα πρέπει να φτιαχτεί ένα συνολικό πλαίσιο πρόληψης της κακοποίησης», είπε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top