Ελ. Βενιζέλος: Το παρασκήνιο του θρίλερ με τις πτήσεις της Emirates

Τα μαχητικά F16, η CIA και η ταλαιπωρία των επιβατών

Ρεπορτάζ για το θρίλερ στο «Ελ. Βενιζέλος» με τις πτήσεις της Emirates - Κοινωνία Ώρα Mega

Σκηνές από κινηματογραφική ταινία εκτυλίχθηκαν χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», μετά από πληροφορία της CIA ότι ύποπτος τρομοκράτης επιβαίνει σε πτήση της Emirates από την Αθήνα.

Αμέσως σήμανε συναγερμός, καθώς υπήρχαν δύο πτήσεις της Emirates που ξεκίνησαν από την Αθήνα που έπρεπε να ελεγχθούν. Οι δύο πτήσεις θα αναχωρούσαν το απόγευμα της Πέμπτης από την Αθήνα με προορισμό τη Νέα Υόρκη και το Ντουμπάι αντίστοιχα. 

πτήση Emirates

Το αεροσκάφος της Emirates που επέστρεψε στην Αθήνα μετά από σήμα για ύπαρξη ύποπτου τρομοκράτη - Intimenews

Η CIA έστειλε επείγον σήμα στις ελληνικές αρχές πως ύποπτο άτομο, αραβικής καταγωγής βρισκόταν σε πτήση της εταιρείας που αναχωρούσε από την Αθήνα. 

«Ελ. Βενιζέλος»: Η πτήση για Ντουμπάι καθηλώθηκε στο αεροδρόμιο

Η πτήση για Ντουμπάι δεν πρόλαβε να απογειωθεί και καθηλώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος». Οι επιβάτες της αποβιβάστηκαν μαζί με τις αποσκευές τους, πέρασαν από αυστηρό έλεγχο και τελικά δόθηκε άδεια απογείωσης γύρω στις 22:06 χθες το βράδυ, Ωστόσο κάποιοι από τους επιβάτες, θορυβημένοι από την πληροφορία της CIA και την ταλαιπωρία, αποφάσισαν να μην ταξιδέψουν. 

Η στιγμή που το αεροπλάνο της Emirates προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος»

«Ελ. Βενιζέλος»: Περιπέτεια για τους επιβάτες της πτήσης για Νέα Υόρκη

Ωστόσο η πτήση ΕΚ209 για Νέα Υόρκη είχε αναχωρήσει στις 17:32, πριν προλάβουν οι αρχές να τη σταματήσουν. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 228 επιβάτες, ανάμεσά τους ένα βρέφος, και 18 άτομα πλήρωμα. 

πορεία αεροσκάφους Emirates

Η πορεία που ακολούθησε το αεροσκάφος για να επιστρέψει στην Αθήνα

Ο πιλότος ενημερώθηκε για το σήμα της CIA πάνω από τη Σαρδηνία και αμέσως άλλαξε πορεία προς τα ανατολικά. Ζήτησε άδεια προσγείωσης σε αεροδρόμιο της Γαλλίας, κάτι που απορρίφθηκε από τις γαλλικές αρχές και στη συνέχεια ζήτησε να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο της Ιταλίας, αίτημα που επίσης απορρίφθηκε. 

Μάλιστα οι υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ιταλίας είπε στον πιλότο ότι θα πρέπει να πετά πάνω από θάλασσα και όχι από ξηρά. Το αεροσκάφος άρχισε να κάνει κύκλους, όμως τα καύσιμα δεν επαρκούσαν κι έτσι ο πιλότος αποφάσισε να επιστρέψει στην Αθήνα με πορεία αποκλειστικά πάνω από τη θάλασσα. 

αεροπλάνο Emirates

Οι αρχές πραγματοποίησαν εξονυχιστικό έλεγχο, αλλά δεν βρέθηκε ο ύποπτος τρομοκράτης - Intimenews

Ζεύγος μαχητικών F-16 της 340ης Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε από τη Σούδα με εντολή του ΝΑΤΟ και συνόδευσε το αεροσκάφος της Emirates μέχρι που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στις 21:56. Τα ελληνικά μαχητικά βρίσκονταν συνεχώς σε επαφή με τον πιλότο του αεροσκάφους, έτσι ώστε σε περίπτωση που δεν υπήρχε ανταπόκριση να προχωρήσουν δυστυχώς στην κατάρριψη του αεροσκάφους. 

Τελικά όμως όλα πήγαν καλά και η πτήση της Emirates προσγειώθηκε με ασφάλεια. Στο «Ελ. Βενιζέλος» είχε αναπτυχθεί κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής και την επιχείρηση συντόνιζε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μαζί με το ΓΕΕΘΑ. 

 

 

Το αεροσκάφος τροχοδρόμησε σε ειδικό σημείο του αεροδρομίου, όπου κι έγινε αρχικά έλεγχος στους επιβάτες που παρέμειναν μέσα στο αεροπλάνο. Στη συνέχεια μετακινήθηκαν προς την αίθουσα αναμονής, ενώ πραγματοποιήθηκε κι έλεγχος στις αποσκευές, χωρίς να βρεθεί κάτι ύποπτο. 

Οι επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους διανυκτέρευσαν στην Αθήνα και σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναχωρήσουν απόψε το βράδυ στις 20:00 για Νέα Υόρκη.

Ελ. Βενιζέλος: «Μας είπαν πως το αεροσκάφος είχε τεχνικό πρόβλημα»

Χρήστες των social media ανέβασαν αρκετά βίντεο από τη διαδικασία απομάκρυνσης των επιβατών από το αεροπλάνο, όμως δεν βρέθηκε σε καμία από τις δύο πτήσεις ο ύποπτος που ανέφερε η CIA. 

 

 

Εκτιμάται πως κάτι συνέβη και δεν επιβιβάστηκε ποτέ στο αεροπλάνο, γεγονός που σημαίνει πως οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν τις έρευνές τους για τον εντοπισμό του στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με επιβάτες της πτήσης ΕΚ209 ο πιλότος τους ενημέρωσε ότι υπήρχε κάποιο τεχνικό πρόβλημα κι έπρεπε να επιστρέψουν στην Αθήνα. Επίσης διακόπηκε η σύνδεση στο ίντερνετ, ώστε οι επιβάτες να μην έχουν ενημέρωση για το σήμα της CIA και να παραμείνουν ψύχραιμοι. 

 

 

«Ήταν δυο πολεμικά αεροπλάνα που μας ακολουθούσαν όταν γυρίζαμε στην Αθήνα, δύο ώρες πετάγαμε και δυο ώρες να γυρίσουμε», δήλωσε στην ΕΡΤ επιβάτης της πτήσης της Emirates με κατεύθυνση την Νέα Υόρκη.

«Μας είχαν βγάλει Έλληνες και Αμερικανούς έξω από το αεροπλάνο», δήλωσε ένας άλλος επιβάτης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top