Κορωνοϊός: «Δεν αποκλείεται lockdown - Κορύφωση στα μέσα Δεκεμβρίου»

«Δύσκολη» χαρακτήρισε την περίοδο ως τα Χριστούγεννα ο καθηγητής Βατόπουλος

Το κάθε κύμα κορωνοϊού κρατά περίπου δύο μήνες εξήγησε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Αυτό που βιώνουμε τώρα έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει τελειώσει, εκτίμησε ο ίδιος. 

Ο καθηγητής Βατόπουλος ανέφερε ότι ο ιός είναι απρόβλεπτος αλλά πολλά εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο lockdown, αν υπάρχει άνοδος των κρουσμάτων που πιθανό είναι να φέρει κι άλλα μέτρα.

Κορωνοϊός: Ακόμα τρεις περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Πρόσθεσε, μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ,  ότι για να αποφύγουμε το lockdown πρέπει να πειθαρχήσουμε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, ενώ η «κόκκινη» γραμμή για να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο, έχει να κάνει από την κατάσταση στο σύστημα υγείας.
Την περίοδο ως τα Χριστούγεννα τη χαρακτήρισε «δύσκολη» κι επανέλαβε πως η συμπεριφορά σαν οργανωμένη κοινωνία θα κρίνει το πώς θα γιορτάσουμε φέτος.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι έχουμε μια νόσο που μεταδίδεται με τα σταγονίδια και την αναπνοή συνεπώς πρέπει να προφυλαχθεί ο καθένας από εμάς και η κοινωνία συνολικά με την εφαρμογή των τριών όπλων που έχουμε: τον εμβολιασμό, τις μάσκες και τα μέτρα ατομικής προστασίας, τα τεστ που πρέπει να γίνονται για να εντοπίζονται τα κρούσματα και οι φορείς» υπογράμμισε ο καθηγητής μικροβιολογίας.

Κορωνοϊός: Ο κίνδυνος των «ανενεργών» εμβολιασμών μετά το εξάμηνο

Ο κ. Βατόπουλος πρόσθεσε πως όσο υπάρχει αριθμός ανόσων που είναι ευάλωτοι στον ιό και όσο έχουμε ανεμβολίαστους, τόσο τα κρούσματα θα αυξάνονται. Απέφυγε να σχολιάσει εκτιμήσεις συναδέλφων του για 11.000 κρούσματα στην κορύφωση της πανδημίας, λέγοντας πως ο ίδιος αποφεύγει να κάνει προβλέψεις.

Κορωνοϊός: «Το κακό σενάριο μιλά για 11.000 κρούσματα στις αρχές Δεκέμβρη»

Σχετικά με το πώς θα επιλέγεται ο ασθενής για τη θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη πρωτόκολλα με βάση τα οποία θα γίνεται αυτή η χορήγηση. Ωστόσο, ο κ. Βατόπουλος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σύγκριση της συγκεκριμένης θεραπείας με το εμβόλιο και ότι αυτά τα φάρμακα δεν είναι για να προλάβουν την πανδημία αλλά για τους αρρώστους. «Η πρόληψη είναι το θέμα» κατέληξε, τονίζοντας ότι το μήνυμα είναι να μην έχουμε κρούσματα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top