Επίθεση βιτριόλι: «Η θερμοκρασία της ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου»

«Αν δεν είχε πάει στο φαρμακείο θα είχε πεθάνει» κατέθεσε ο ιατροδικαστής

Όσα έγιναν σήμερα στη δίκη για την επίθεση με βιτριόλι εις βάρος της Ιωάννας- ρεπορτάζ Κωνσταντίνου Γεώργιζα στο μεσημεριανό δελτίο του Star

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη για την επίθεση με το βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, με τις καταθέσεις των γιατρών της νεαρής γυναίκας. Δράστιδα και θύμα βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα και δεν έχουν ανταλλάξει ούτε βλέμμα. Παρών στη δίκη και ο 40χρονος, με τον οποίο φέρεται να είχε εμμονή η κατηγορούμενη. 

Μετά την κατάθεση της γιατρού που επί 16 μήνες περιθάλπει την Ιωάννα, Μαρίας Καλοφώνου, τον λόγο πήρε ο επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων ιδιωτικού νοσοκομείου, Πέτρος Δημοβέλης, που υποδέχθηκε την Ιωάννα αμέσως μετά την επίθεση.

Επίθεση βιτριόλι: Τι έσωσε την Ιωάννα - Συγκλονίζει η κατάθεση της γιατρού

«Το έγκαυμα θεωρείται το μεγαλύτερο τραύμα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα εγκαύματα αξιολογούνται με βάση την έκταση και το βάθος. Η ασθενής προσήλθε στα επείγοντα και αυτό το οποίο αντικρίσαμε ήταν πρωτόγνωρο. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πράγμα φοβερό» είπε στην κατάθεση του ο γιατρός. Κατέθεσε ακόμη πως το στήθος εν μέρει σώθηκε λόγω το στηθόδεσμου. Συγκλόνισε όμως η μαρτυρία του ότι οι γιατροί κλήθηκαν να εξουδετερώσουν τη θερμοκρασία της Ιωάννας που ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου

«Έπρεπε να πάρει 8 κιλά σε υγρά. Είχα να αντιμετωπίσουμε τη νευρογενή καταπληξία. Ο πόνος είναι φοβερός. Και τέλος είχαμε την καρδιακή καταπληξία» ανέφερε και ξεκαθάρισε: «Διέτρεξε κίνδυνο ζωής, ήρθε αντιμέτωπη με τρία σοκ», ανέφερε. 

Η Ιωάννα σήμερα στο δικαστήριο με τον δικηγόρο της, Νίκο Αλεξανδρή- φωτογραφία Eurokinissi

Η Ιωάννα σήμερα στο δικαστήριο με τον δικηγόρο της, Νίκο Αλεξανδρή- φωτογραφία Eurokinissi

Μάλιστα, ο μάρτυρας εκτίμησε ότι το γεγονός των «πλύσεων» της Ιωάννας στο φαρμακείο βοήθησαν την κατάσταση. «Το υγρό συνέχιζε να προχωρά ακόμη και όταν την έφεραν στο νοσοκομείο. Και προχωράει μέχρι να εξουδετερωθεί με πλύσεις» τόνισε.

Οι ερωτήσεις της έδρας στον μάρτυρα και οι απαντήσεις του επικεφαλής πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων

Εισαγγελέας: Από την εικόνα που αντικρίσατε είστε σε θέση να εκτίμηση για την ποσότητα που δέχτηκε;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση. Έχει την ιδιότητα να διασπείρεται συνεχώς το υγρό. Η ιδιότητα του θεϊκού οξέος είναι να τραβά το νερό. Το οξύ δέσμευε τον όγκο του νερού.
Πρόεδρος: Αν είχε καθυστερήσει να φτάσει στο νοσοκομείο θα μπορούσε να επέλθει κάποια ανακοπή;
Μάρτυρας: Ναι, είναι το καρδιογενές σοκ, που προκαλεί αρρυθμίες και κοιλιακή μαρμαρυγή.
Πρόεδρος: Σε πόσο χρόνο θα μπορούσε να επέλθει κάτι μη αντιμετωπίσιμο;
Μάρτυρας: Εξαρτάται. Σε εμάς ήρθε ουρλιάζοντας.
Εισαγγελέας: Θα είχε καταλήξει η Ιωάννα από την έκταση και την ένταση των εγκαυμάτων;
Μάρτυρας: Από τις επιπλοκές τους.

Εισαγγελέας: Γιατί θα κατέληγε αν δεν υπήρχε γειτνίαση του τόπου εγκλήματος με νοσοκομείο;
Μάρτυρας: Από επιπλοκές.

Οι δηλώσεις του μάρτυρα- επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων ιδιωτικού νοσοκομείου- βίντεο Ανέστη Συμεωνίδη για star.gr

Οι δηλώσεις του μάρτυρα- επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων ιδιωτικού νοσοκομείου- βίντεο Ανέστη Συμεωνίδη για star.gr

Εισαγγελέας: Γιατί της έσωσε τη ζωή η γειτνίαση;
Μάρτυρας: Έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης.
Εισαγγελέας: Είχε ένταση εγκαυμάτων;
Μάρτυρας: Ε, δεν είχε με 20%;
Εισαγγελέας: Τα εγκαύματα ήταν πολύ σοβαρότερα του μέσου όρου; Σε τι ποσοστό υπάρχει κίνδυνος ζωής;
Μάρτυρας: Είχαμε έγκαυμα στο πρόσωπο, μύτη, αυτί, τράχηλο. Σε ζωτικά σημεία.
Εισαγγελέας: Λέτε στο δικαστήριο ότι με την ποσότητα που δέχτηκε, αν δε μεταφερόταν σε άμεσο χρόνο, θα είχε καταλήξει;
Μάρτυρας: Όχι, αυτό δεν το λέω. Δεν μπορώ να ξέρω τι θα είχε γίνει.
Εισαγγελέας: Η Ιωάννα γιατί θα κατέληγε αν κατέληγε; Κάθε άνθρωπος που δέχεται  επίθεση με βιτριόλι μπορεί να καταλήξει;
Μάρτυρας: Εξαρτάται από το βάθος και την έκταση. Γειτνίαζε το νοσοκομείο, ήταν πάρα πολύ κοντά με τον τόπο του εγκλήματος. Αυτό της έσωσε τη ζωή. Αν δεν μεταφερόταν εγκαίρως υπήρχε κίνδυνος να έχει καταλήξει.

Εισαγγελέας: Πόσο αντέχει το ανθρώπινο σώμα στη θερμοκρασία;
Μάρτυρας: Το ανθρώπινο σώμα δεν αντέχει. Στην κουζίνα του σπιτιού να πάτε θα καείτε.
Εισαγγελέας: Στην περίπτωση της Ιωάννας τι θερμοκρασία αντιμετωπίσατε;
Μάρτυρας: Τους 400 βαθμούς Κελσίου. Το νερό του οργανισμού τραβούσε τον όγκο του υγρού. Η Ιωάννα θα είχε καταλήξει από τις επιπλοκές των εγκαυμάτων.
Είχε απώλεια μυϊκού όγκου 20%. Μια παλάμη είναι το 2%. Τα εγκαύματα της ήταν πολύ εκτεταμένα. Φανταστείτε μια απώλεια συνειδήσης, μια λιποθυμία. Αν δεν είχε φτάσει στο νοσοκομείο ποιος θα την ανέτασσε; Αν δεν είχε κάνει τις πλύσεις στο φαρμακείο η θερμοκρασία θα ήταν μεγαλύτερη όταν ήρθε στο νοσοκομείο. Αν δεν είχαν γίνει οι πλύσεις και δεν είχε έρθει εγκαίρως στο νοσοκομείο υπήρχε κίνδυνος να καταλήξει. Αν δεν γίνονταν οι πλύσεις θα συνέχιζε το υγρό να καίει προς τα μέσα και θα έπληττε το άνω αναπνευστικό. Αν είχε καταπιεί θα είχαμε απόφραξη της ανωτέρας αναπνευστικής οδού. Η ζωή της Ιωάννας κινδύνεψε να χαθεί. Ήταν τυχερή που ήταν κοντά το νοσοκομείο. Αν είχε καταπιεί το υγρό θα κάναμε διασωλήνωση. Το κρίσιμο σημείο για τη ζωή του ασθενούς είναι να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα σοκ.

Η κατάθεση του ιατροδικαστή: «Χωρίς να είσαι γιατρός αντιλαμβάνεσαι ότι μπορεί να προκαλέσει θάνατο»

Στη συνέχεια κατέθεσε ο ιατροδικαστής, Σωκράτης Τσαντίρης. Όπως είπε, η αριστερή πλευρά της Ιωάννας δέχτηκε μια μεγάλη ποσότητα. «Όταν χρησιμοποιούμε κάτι σαν νεροπίστολο φαίνεται ότι είναι μικρό το στόμιο. Ως ράντισμα με μικρό στόμιο πέφτει μια ποσότητα που θα τρέξει και θα υπάρχουν λωρίδες υγιούς δέρματος. Εν προκειμένω το έγκαυμα ήταν ενιαίο και καθολικό. Διαβρώνει τα ρούχα, ακόμα και μέταλλα. Προκαλεί εγκαύματα κάτω από το δέρμα. Αρχικά έπεσε στα μαλλιά της, τα οποία το τράβηξαν σαν σφουγγάρι. Εδώ έριξε μια μεγάλη ποσότητα άπαξ από την αριστερή πλευρά» εξήγησε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, έπιασε το θύμα εξαπίνης, καθώς μπόρεσε και πλησίασε πάρα πολύ την Ιωάννα, ώστε να δεχτεί πολύ μεγάλη ποσότητα. «Θεωρώ ότι το έριξε από μεγάλη φιάλη με μεγάλο στόμιο. Πρέπει να ήταν σαν κανάτα γιατί έφυγε όλη η ποσότητα μαζί. Η φορά της κίνησης του δράστη ήταν από τα αριστερά του θύματος. Στοχεύθηκε πρόσωπο και τράχηλος. Το πιθανότερο είναι το πέταξε ευθεία» εξήγησε ο ιατροδικαστής.

Η Ιωάννα σήμερα στο δικαστήριο με τον δικηγόρο της, Νίκο Αλεξανδρή- φωτογραφία Eurokinissi

Η Ιωάννα σήμερα στο δικαστήριο με τον δικηγόρο της, Νίκο Αλεξανδρή- φωτογραφία Eurokinissi

Όσον αφορά στη χημική ουσία, είπε ότι είναι εξαιρετικά διαβρωτική, χρησιμοποιείται στη βιομηχανία και λιώνει ακόμα και μέταλλα. «Το θύμα θα μπορούσε να έχει απώλεσει τις αισθήσεις του επιτόπου. Μπόρεσε και σηκώθηκε πάρα το σοκ και περπάτησε για να καθαρίσει το οξύ. Κατά κάποιο μαγικό τρόπο δεν το εισέπνευσε, ενώ έχει έγκαυμα περιτραυματικά. Θα μπορούσε να καταπιεί ακόμη και μια ελάχιστη ποσότητα. Αν είχε πιει ένα σφηνάκι θα μπορούσε να οδηγηθεί στον θάνατο» ανέφερε και τόνισε ότι «ήταν πολύ γρήγορη η μεταφορά της στο νοσοκομείο».

Περιγράφοντας την προσπάθειά του να προμηθευτεί βιτριόλι για ερευνητικούς λόγους εξήγησε ότι χρειάστηκε να δηλώσει την επαγγελματική του ιδιότητα, αλλά και να συμπληρώσει μια υπεύθυνη δήλωση και να εγκριθεί ο λόγος χρήσης. 

Ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι μπορεί το βιτριόλι να είναι άοσμο, αλλά αντιδρά άμεσα με το περιβάλλον. «Και μόνο η εισπνοή της μυρωδιάς μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Έχω αντιληφθεί τη βαριά σωματική βλάβη που έχει υποστεί. Για μένα ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει, δεν μπορεί να εκτίθεται στον ήλιο, δεν μπορεί να καταναλώνει φαγητά και υγρά» είπε.

Σε ερώτηση του εισαγγελέα για το αν η Ιωάννα θα μπορούσε να πεθάνει, ο μάρτυρας απάντησε: «Χωρίς να είσαι γιατρός αντιλαμβάνεσαι ότι μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Το γράφει στη συσκευασία του υγρού με κεφαλαία γράμματα».

Ο ιατροδικαστής ανέφερε, επίσης, ότι ήταν πολύ μεγάλη συγκέντρωση του υγρού  96-98%, η οποία σε συνδυασμό με την απόσταση θα απέβαινε θανατηφόρα, όμως η τύχη έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο. Δεν έχασε τις αισθήσεις της από το σοκ, δεν το κατάπιε και υπήρχε φαρμακείο δίπλα.

«Η θνησιμότητα είναι γύρω στο 21%, αν ρίξεις γρήγορα νερό πέφτει στο 8%. Τα χημικά εγκαύματα έχουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και μεγαλύτερες βλάβες. Όποιος το έριξε, έπρεπε να συνειδητοποιήσει ότι μπορούσε να σκοτώσει τον άλλο.

Πρόεδρος: Πώς το εξάγετε αυτό το συμπέρασμα;
Ιατροδικαστής: Από τη βιβλιογραφία. Με το οξύ ο οργανισμός αφυδατώνεται,  τα τρώει όλα, νεκρώνει, εδώ είναι δίπλα στις καρωτίδες.

Δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής: Αν δεν είχε πάει δίπλα στο φαρμακείο να πλυθεί;
Ιατροδικαστής: Θα είχε πεθάνει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top