Χρυσή Αυγή: Η ιεραρχία «πυραμίδα» στα πρότυπα ναζιστικής ιδεολογίας

Αναλυτικά η ανθρωπογεωγραφία που παρουσίασε ο Σπύρος Λάμπρου

Η αναγνώριση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση από την ελληνική δικαιοσύνη έφερε ξανά στο προσκήνιο τη δράση της, η οποία λειτούργησε στα πρότυπα της ναζιστικής ιδεολογίας.

Κλεισμένος στο σπίτι του ο Νίκος Μιχαλολιάκος- «Δε θέλω να με ενοχλείτε»

Η ιδεολογία αυτή έγκειται στην απαράβατη ιεραρχία και απαίτηση τυφλής υπακοής από τους κατώτερους σε μια «πυραμίδα» όπου ο καθένας είχε ξεχωριστό ρόλο.

Σύμφωνα με την ανθρωπογεωγραφία που παρουσίασε ο Σπύρος Λάμπρου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, στην κορυφή της πυραμίδας έκαναν κουμάντο οι αμετανόητοι ναζιστές Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς και Ελένη Ζαρούλια.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο δρόμος μέχρι τη φυλακή εάν δε δοθεί αναστολή

Το δεξί τους χέρι που πολλές φορές σηκωνόταν να χαιρετήσει ναζιστικά αποτελούσε μια ομάδα φανατικών μιλιταριστών που σύμφωνα με το δικαστήριο έμπαιναν μπροστά σε κάθε παράνομη ενέργεια της εγκληματικής οργάνωσης. 
  
Ανάμεσα σε αυτούς τους φανατικούς μιλιταριστές ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος και ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος, που ήταν οι ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού της Χρυσής Αυγής. 

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε το αίτημα Λαγού για εξαίρεση του δικαστηρίου

Η εγκληματική οργάνωση ήθελε να «τρυπώσει» στη νύχτα. Αγαπούσε το σκοτάδι γιατί εκεί μπορούσε να κρύψει τις επιχειρήσεις της, όπως τη δολοφονική επίθεση στον Παύλο Φύσσα. Τέτοιοι άνθρωποι ήταν ο Γιάννης Λαγός και Νίκος Μίχος.

Οι «γυρολόγοι»

Η ναζιστική Χρυσή Αυγή, όμως, λειτουργούσε πάντα συνωμοτικά και με προκαθορισμένους κανόνες δράσης. Χρειαζόταν, λοιπόν, κάποιους αναλώσιμους που θα αποτελούσαν τον «συνδετικό» κρίκο της ηγεσίας με τους απλούς στρατιώτες, που εκτελούσαν στην κυριολεξία, αφαιρώντας ζωές, όπως του Λουκμάν.

Οι Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, ο Στάθης Μπούκουρας και ο Γιώργος Γερμενής ήταν οι «γυρολόγοι».

Πρωτοπαλίκαρα στην αρχή, ικέτες στη συνέχεια με τον Μπούκουρα να ξεσπά επανειλημμένα σε κλάματα για να γλιτώσει τη φυλακή. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top