«Φαινόμενα Μυκόνου μπορεί να φέρουν τοπικό lockdown»

Καμπανάκι από λοιμωξιολόγους για τα φαινόμενα συνωστισμού

Έντονη ανησυχία στους επιστήμονες προκαλούν οι εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν στη Μύκονο και είχαν σαν αποτέλεσμα οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ να επιβάλουν δίμηνο λουκέτο και πρόστιμο σε γνωστό beach bar του νησιού. 

Μύκονος: Λουκέτο για δύο μήνες και πρόστιμο σε beach bar λόγω συνωστισμού

Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε τα περιστατικά συνωστισμού που παρατηρήθηκαν ως «πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημίας του κορωνοϊού».

«Έχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα συνωστισμού και συγχρωτισμού. Ένας άνθρωπος μες στο πλήθος αυτό, είναι αρκετός για να μολύνει 100 ή 200 άλλους. Να υπενθυμίσω σε όλους το ζήτημα της ατομικής ευθύνης», είπε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε πως οι ιδιοκτήτες των κέντρων διασκέδασης δε θα πρέπει να επιτρέπουν την είσοδο σε όλους του πελάτες. 

Γώγος: Τα καλά και το κακό σενάριο για την εξέλιξη του κορωνοϊού

Επανέλαβε επίσης πως η πανδημία δεν έχει λήξει και ο εφησυχασμός είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. 

«Πολύ φοβάμαι πως εάν αναγκαστεί η επιτροπή των ειδικών να ασχοληθεί με το θέμα, θα ασχοληθεί με άσχημο τρόπο, με την έννοια ότι θα αναγκαστεί να επιβάλει νέα μέτρα και να αποσύρει τη χαλάρωση».

Πότε ανοίγουν τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα στην Ελλάδα;

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο καθηγητής ιολογίας, Γιώργο Σουρβίνος, ο οποίος τόνισε πως είναι πιθανό ένα τοπικό lockdown σε νησί ή περιοχή, όπου θα παρατηρηθούν πολλά κρούσματα.

«Ο ιός δεν έχει φύγει από τη χώρα μας, υπάρχει στην κοινότητα. Τέτοιου είδους εικόνες μπορούν να δημιουργήσουν εστίες, μικρές ή μεγάλες, ανά πάσα στιγμή με ταχύτατη διασπορά», είπε το μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ και συνέχισε:

Σύψας: «Θα κλείσουμε τον τουρισμό αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα»

«Είναι διαφορετικό το καλοκαίρι αυτό, πρέπει να προσαρμοστούμε στην ιδέα. Όλοι πρέπει να δείξουμε την αντίστοιχη υπευθυνότητα».

Ο κ. Σουρβίνος αναγνώρισε πως είναι μια λεπτή ισορροπία και δύσκολη εξίσωση που πρέπει όμως να λυθεί μεταξύ δημόσιας υγείας, τουρισμού και επανεκκίνησης της οικονομίας.

«Μπορεί να ληφθούν μέτρα σταδιακής άρσης της χαλάρωσης των μέτρων ή ακόμη και ένα τοπικό lockdown. Όλα είναι πιθανά προέχει η δημόσια υγεία», κατέληξε ο καθηγητής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top