Θες να μάθεις αν έχεις κορωνοϊό; Εφαρμογή σου δίνει την απάντηση

RISKR: Εμπνευστές είναι δύο Έλληνες φοιτητές - Κάνε το τεστ εδώ

Δείτε εδώ τις ερωτήσεις της εφαρμογής RISKR και αξιολογήστε το ρίσκο να έχετε νοσήσει από κορωνοϊό

Το δικό τους λιθαράκι στη μάχη κατά της πανδημίας φιλοδοξούν να βάλουν δύο Έλληνες φοιτητές. Ανέπτυξαν μια εφαρμογή που αξιολογεί το ρίσκο να νοσεί κάποιος από τον κορωνοϊό. Η Μαλαματή Ποιμενίδου και ο Αθανάσιος Μπίλης ένωσαν τις επιστημονικές τους γνώσεις, της ιατρικής- νοσηλευτικής με αυτές της πληροφορικής και τον προγραμματισμό και δημιούργησαν τη RISKR. Πρόκειται για ένα website με δωρεάν και εύκολη πρόσβαση από όλες τις συσκευές, υπολογιστή, tablet, έξυπνο κινητό. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν κάνει το σχετικό τεστ αυτοαξιολόγησης.

Ισπανία: Παιδικές κούκλες «πολεμιστές» στη μάχη κατά του κορωνοϊού

«Δημιουργήσαμε μία ψηφιακή πλατφόρμα όπου ο χρήστης, μέσα από ένα ερωτηματολόγιο 12 ερωτήσεων το οποίο βασίζεται στην συμπτωματολογία, την ευπάθεια και το ιστορικό έκθεσής του στον ιό, μπορεί εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια να δει σε τι επίπεδο κυμαίνεται η επικινδυνότητα να νοσεί ή να έχει νοσήσει από τον ιό», εξήγησε στο star.gr η Μαλαματή Ποιμενίδου.

 Άκου εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη της κ. Ποιμενίδου στη νέα σειρά podcast του star.gr

Αφορμή για την ιδέα των δύο νέων που γνωρίζονται από το σχολείο στάθηκε ένα θλιβερό περιστατικό. «Τις πρώτες ημέρες της πανδημίας στη χώρα μας, ενημερωθήκαμε ότι μία γυναίκα πέθανε μόνης της σπίτι της από κορωνοϊό, χωρίς η ίδια να γνωρίζει ότι νοσεί. Αυτό αποδείχθηκε αργότερα ύστερα από εργαστηριακές εξετάσεις. Ήταν σοκαριστικό. Αυτό μας κινητοποίησε», είπε η κ. Ποιμενίδου.

Κορωνοϊός: Οι «πσυχούλες» του Τσιόδρα και η αφίσα του Χαρδαλιά με τη Μέρκελ

Η εφαρμογή ουσιαστικά διαχωρίζει τα περιστατικά βάσει του ρίσκου τους να νοσούν και δίνει τις αντίστοιχες οδηγίες όπως έχουν οριστεί από τον ΕΟΔΥ, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος έκθεσης στον ιό για κανέναν. Σε περίπτωση που το τεστ εμφανίσει σε κάποιον ότι έχει υψηλό ρίσκο να νοσεί, τότε η εφαρμογή τον κατευθύνει στο πλησιέστερο κέντρο αναφοράς κρουσμάτων. Παράλληλα, προσφέρονται αντίστοιχες οδηγίες και πληροφορίες σχετικά με το νοσοκομείο όπως το τηλέφωνο ή πώς θα φτάσει εκεί μέσω χάρτη.

«Διαβάζουμε και ενημερωνόμαστε καθημερινά από έρευνες που γίνονται από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins που εξειδικεύεται πάνω στον κορωνοϊό καθώς και του ΕΟΔΥ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Με τον τρόπο αυτό ευελπιστούμε να μειώσουμε τη διασπορά και να προστατεύσουμε τόσο τους πολίτες, όσο και το ιατρικό προσωπικό περιορίζοντας την έκθεση τους σε πιθανά κρούσματα», σημείωσε.

Κορωνοϊός: Βρέθηκε κι άλλο σύμπτωμα του ιού

«Ο συνεργάτης μου Αθανάσιος Μπίλης  έστησε έτσι την εφαρμογή, ώστε να είναι εύκολη η χρήση της και από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Έτσι, με μερικά κλικ μόνο θα μπορούν να βγάζουν μία πρώτη αξιολόγηση των συμπτωμάτων τους», ανέφερε.

Κάνε εδώ το τεστ αξιολόγησης και αξιολόγησε την πιθανότητα να νοσείς από κορωνοϊό, βάσει των συμπτωμάτων σου

Όπως εξήγησε η κ. Ποιμενίδου στο star.gr, η RISKR σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τη διάγνωση και τις συμβουλές του επαγγελματία γιατρού. «Στόχος μας είναι να αποσυμφορήσουμε τον τετραψήφιο αριθμό πληροφοριών του ΕΟΔΥ 1135 και ενδεχομένως τα νοσοκομεία από περιστατικά που επιθυμούν να εξεταστούν έχοντας πχ μόνο έναν πονόλαιμο», είπε. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top