Διάσημοι καλλιτέχνες, στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα! Τι είπαν στο star.gr

Ένωσαν τις φωνές τους- Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Δείτε ποιοι καλλιτέχνες βρέθηκαν στη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και τι είπαν στο star.gr

Με προστατευτικές μάσκες και γάντια εκατοντάδες καλλιτέχνες που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία, ένωσαν τις φωνές τους και συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα μπροστά από τη Βουλή, διεκδικώντας «σχέδιο» για την επιβίωση των κλάδων τους. Ανάμεσά τους, το παρών στην κινητοποίηση έδωσαν και διάσημοι από τον καλλιτεχνικό χώρο εκφράζοντας με τη σειρά τους την αγωνία για τη μετά καραντίνα εποχή. 

Συγκέντρωση καλλιτεχνών στο Σύνταγμα: Ζητούν τη στήριξη του κλάδου

Φορώντας προστατευτική μάσκα μίλησε για την κινητοποίηση στο star.gr o Τάκης Παπαματθαίου.

«Κατεβαίνουμε στο δρόμο, ηθοποιοί, τραγουδιστές, στιχουργοί, συνθέτες, ταξιθέτριες, ηχολήπτες, φωτιστές. Εγώ θα μιλήσω εκ μέρους του χώρου του θεάτρου. Ενώ περίπου όλοι οι εργαζόμενοι πάνω- κάτω στις 11 Ιουνίου θα δουλεύουν κάπου, έστω και εκ περιτροπής, εμείς δεν θα έχουμε ούτε αυτό. Είναι ο κλάδος ο οποίος έχει πληγεί περισσότερο από όλους θεωρώ», είπε. 

Τα μέτρα στήριξης για τους καλλιτέχνες - Ανοίγουν θερινά σινεμά και μουσεία

Υπέρ της άμεσης επανεκκίνησης της καλλιτεχνικής ζωής, τάχθηκε με δηλώσεις στο star.gr ο Βασίλης Παϊτέρης, ο οποίος στεκόταν μπροστά από το πανό της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος.

«Είμαι τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός. Βρίσκομαι εδώ γιατί αυτό που εξαγγείλανε από την κυβέρνηση σε σχέση με τις συναυλίες είναι λίγο τραβηγμένο. Ο καλλιτεχνικός κόσμος είμαστε οι μόνοι άνθρωποι που δίνουν χαρά στον ελληνικό λαό. Τραγουδάμε αλλά έχουμε και οικογένειες. Πρέπει να δούμε πιο θετικά το θέμα με τα θεάματα. Τουλάχιστον τα 800 ευρώ η κυβέρνηση να τα δίνει μέχρι να τελειώσει ο κορωνοϊός. Να ξαναγίνουν οι συναυλίες, όσο το δυνατόν συντομότερο και ας κρατούν αποστάσεις, όπως θα ανοίξουν και οι καφετέριες και όλα τα μαγαζιά.

 Όπως παραδέχθηκε ο κ. Παϊτέρης, στην κινητοποίηση δεν κρατήθηκαν οι απαραίτητες αποστάσεις, ενώ κάποιοι δεν φόρεσαν μάσκες. Ερωτώμενος γιατί και ο ίδιος ήταν ένας από αυτούς, απάντησε ότι οι καλλιτέχνες γύρω του είναι σχεδόν κάθε μέρα μαζί με αποτέλεσμα να γνωρίζουν ότι είναι υγιείς και δεν θα νοσήσουν.

«Είναι πολλά τα προβληματα που η καραντίνα και γενικότερα η πανδημία έχει φέρει στο λαό. Κομμάτι του λαού είμαστε και οι καλλιτέχνες. Πρέπει να διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας» είπε στο star.gr o ηθοποιός Παύλος Ορκόπουλος.

Ο Νικόλας Ανδρουλάκης, συγγραφέας, ηθοποιός, σκηνοθέτης και… «μασκοφόρος» όπως είπε με χιούμορ στο star.gr δείχνοντας τα μέτρα αυτοπροστασίας που έλαβε προκειμένου να πάρει μέρος στην κινητοποίηση, τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης μίας πολιτικής που δεν θα έχει βραχυπρόθεσμο και ευκαιριακό χαρακτήρα.

«Πρέπει το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί ώριμα, ψύχραιμα και να ακολουθεί μία πολιτική με συνέπεια, που να αφορά τουλάχιστον στον επόμενο χρόνο και όχι με ορίζοντα μήνα- διμήνου, εκτός κι αν βρέξει εμβόλια», σημείωσε.

Άνοιγμα Σχολείων: Έτσι θα αντιμετωπίζεται ενδεχόμενο κρούσμα

Αναφορικά με τα καλλιτεχνικά δρώμενα την περίοδο που διαρκεί η πανδημία, σημείωσε: «Γίνονται και θα γίνουν κι άλλα «καλλιτεχνικά πειράματα» στο διαδίκτυο, ωστόσο μιλάμε για χιλιάδες κόσμου, άρα η πιθανότητα λέει ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα παραμείνει επ’ αόριστον στον αέρα».

«Οι δουλειές μας έκλεισαν πρώτες και θα ανοίξουν τελευταίες. Στην καραντίνα κρατήσαμε παρέα στους συμπολίτες μας και το κάναμε με αγάπη. Δεν μπορούμε όμως να μείνουμε για ένα χρόνο στον πάγο. Δεν είναι απλό να τραβάμε την πρίζα ξαφνικά για ένα ολόκληρο κλάδο, χωρίς να έχουμε υπολογίσει τα βασικά»,  είπε από το μικρόφωνο η  Γιώτα Νέγκα, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών.

Άρση μέτρων: Οι μισοί μαθητές θα μπαίνουν στα σχολικά λεωφορεία

Τη συμπαράσταση στον καλλιτεχνικό χώρο, εξέφρασε από το βήμα των ομιλιών και το μέλος του Γ.Σ της ΟΕΝΓΕ Γιώργος Σιδέρης. «Μας δώσατε δύναμη για να μην αφυδατωθεί το μυαλό και η καρδιά μας» είπε, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης οι διαδηλωτές κράτησαν πανό και σημαίες, ενώ παρουσίασαν ευφάνταστα δρώμενα ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο ανήκουν. Την παράσταση έκλεψε ωστόσο, μία τεράστια φιγούρα κουκλοθέατρου, μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης οι διοργανωτές απηύθυναν έκκληση στους συγκεντρωμένους να κρατήσουν τις φυσικές αποστάσεις ασφαλείας. Αν και για το λόγο αυτό είχαν τοποθετηθεί στην άσφαλτο σημάδια με χρώμα και ταινίες, τελικά δεν κατέστη εφικτό και υπήρξαν δεκάδες «πηγαδάκια». Μετά το πέρας των ομιλιών μάλιστα, μερίδα συγκεντρωμένων πιάστηκαν χέρι- χέρι και έστησαν χορό μπροστά από τη Βουλή, συνοδεία μουσικών οργάνων.

Διακριτική ήταν η παρουσία της αστυνομίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας.

Η επόμενη ημέρα... για τους καλλιτέχνες

Μεγάλες συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή καλλιτεχνών οργανώθηκαν από τοπικά Σωματεία και σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Πάτρα, Γιάννενα, Ρόδο και αλλού. Σε ανακοίνωσή τους, τα καλλιτεχνικά σωματεία προανήγγειλαν συνέχιση των κινητοποιήσεων, καθώς μεταξύ άλλων ανέφεραν:
«Ήδη η κίνηση της κυβέρνησης να εξαγγείλει μέτρα για τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, είναι μια κίνηση που προκλήθηκε από το δικό μας αγώνα, από τη δική μας πίεση, από το δικό μας δίκιο.


Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ταξιθετών του Μεγάρου Μουσικής, που μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις μαζί με το σωματείο εργαζομένων στο θέαμα ακρόαμα, πέτυχαν την ένταξή τους στα μέτρα.

Ο κορωνοϊός μπορεί να εμφανίστηκε στην Ελλάδα πριν από τις 26 Φεβρουαρίου

Για μια ακόμα φορά όμως οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν καλύπτουν τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζόμενων και μικρών αυτοαπασχολούμενων, αφού μιλούν για 50 ένσημα από το διάστημα 01/ 06/ 2019- 01/ 03/ 2020, αλλά μας εμπαίζουν μιλώντας για ανασφάλιστη εργασία, για εργασιακές σχέσεις πολλών ταχυτήτων, λες και δεν διατήρησαν , λες και δε συνέβαλλαν και οι ίδιοι σε αυτή την κατάσταση.

Η Κυβέρνηση με ένα καλά μελετημένο και επιστημονικά επεξεργασμένο τρόπο εξασφάλισε ότι, ελάχιστοι μετρημένοι στα δάχτυλα συνάδελφοι, θα μπορέσουν να πάρουν το περιβόητο επίδομα των 800 ευρώ. Τέλος δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο στήριξης προς τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων».

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top