Υπόθεση Γιακουμάκη: Οι ποινές στους οχτώ Κρητικούς για τα βασανιστήρια

Τα πρώτα λόγια του πατέρα του Βαγγέλη μετά την απόφαση

Το τέλος της πολύκροτης υπόθεσης του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη γράφτηκε την Παρασκευή στις δικαστικές αίθουσες των Ιωαννίνων, όπου το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους οχτώ από τους εννέα κατηγορουμένους, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα. 

Συγκεκριμένα, οι τρεις από τους οχτώ κατηγορουμένους, οι οποίοι ήταν ανήλικοι όταν πέθανε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, καταδικάστηκαν σε 150 ώρες κοινωνικής εργασίας και πιθανότητα θα εκτίσουν τις ποινές τους σε δομή της Κρήτης. 

Δίκη Γιακουμάκη: «Οι γονείς του βλέπουν φαντάσματα»

Για τους υπόλοιπους πέντε καταδικασθέντες η συνολική ποινή που επιβλήθηκε είναι φυλάκιση 36 μηνών, η οποία είναι εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ τη μέρα. 

«Νιώθω την ανάγκη να πω ένα μεγάλω ευχαριστώ σε όλον τον κόσμο, αν με ένα ευχαριστώ μπορώ να καλύψω όλη αυτή την αγάπη και το σεβασμό που έχουμε λάβει όλα αυτά τα χρόνια. Για τον Βαγγέλη μου δεν ντρέπομαι. Για την Κρήτη δεν ντρέπομαι. Η Κρήτη έχει παλικάρια και η εικόνα που φάνηκε στο δικαστήριο δεν έχει να κάνει με τα παλικάρια της Κρήτης», δήλωσε ο πατέρας του Βαγγέλη αμέσως μετά το άκουσμα της απόφασης. 

Υπόθεση Γιακουμάκη: «Ήταν συμμορία, ένοχοι και οι οχτώ για τον θάνατό του»

Λίγο νωρίτερα, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει οι ποινές να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Η συνεδρίαση τότε διακόπηκε για πέντε λεπτά και αμέσως μετά ανακοινώθηκαν οι ποινές. 

Ο ένας από τους κατηγορουμένους κρίθηκε αθώος. Οι δικηγόροι των κατηγορούμενου εξέφρασαν την απόλυτη βεβαιότητα για την αθώωση των πελατών τους σε 2ο βαθμό, καθώς σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση.

Δίκη Γιακουμάκη: Ξέσπασε σε κλάματα ο πατέρας του Βαγγέλη

Κατά την αγόρευσή του ο εισαγγελέας ήταν καταπέλτης για τους κατηγορουμένους. Περιέγραψε τον Βαγγέλη Γιακουμάκη ως ένα ήσυχο κι ευγενικό παιδί, ενώ χαρακτήρισε την παρέα των Κρητικών «συμμορία», ζητώντας να απορριφθούν οι ισχυρισμοί πως ό,τι έκαναν σε βάρος του νεαρού σπουδαστή ήταν πλάκα. 

Οι νεαροί που κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούνταν για πρόκληση σωματικών βλαβών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κανείς τους δεν παραβρέθηκε στις ακροαματικές διαδικασίες, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που έχουν. 

Στο κατηγορητήριο περιγράφονταν τουλάχιστον 25 περιστατικά βίας σε βάρος του Βαγγέλη. Οι Κρητικοί φέρονται να του έριχναν καυτό νερό στο λαιμό, να τον κλείδωναν σε ντουλάπες, να του πατούσαν τα δάχτυλα, να του περνούσαν θηλιά στο λαιμό και να τον κρεμούσαν από το παράθυρο. 

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης είχε εξαφανιστεί τον Ιανουάριο του 2015 από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, όπου σπούδαζε, προκαλώντας την κινητοποίηση ακόμα και απλών ανθρώπων που τον αναζητούσαν. 

Τελικά εντοπίστηκε νεκρός μετά από περίπου 20 μέρες σε πολύ κοντινή απόσταση από τη σχολή. Δίπλα του ήταν ένα μαχαίρι, με το οποίο φέρεται να έβαλε τέλος στη ζωή του, μην μπορώντας να αντέξει τα βασανιστήρια, στα οποία υποβαλλόταν καθημερινά από τα μέλη της παρέας του. 
 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top