Το νέο κακόβουλο λογισμικό «JNEC» κλειδώνει αρχεία και σας ζητά «λύτρα»

Η ΕΛ.ΑΣ προειδοποιεί - Πώς να προστατευτείτε

JNEC

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είστε όταν λαμβάνεται e-mails ή κατεβάζετε συνημμένα αρχεία από άγνωστους αποστολείς, καθώς ένα νέο κακόβουλο λογισμικό έχει κάνει την εμφάνισή του σε διεθνές επίπεδο, προκαλώντας πολλά προβλήματα σε όσους πέσουν «θύματά» του.

Το όνομά του είναι «Ransomware–Cryptoware» ή αλλιώς «JNEC». Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ προειδοποιεί πως το «JNEC» εκμεταλλεύεται ένα κενό ασφαλείας παλαιότερων εκδόσεων ευρέως χρησιμοποιούμενου λογισμικού συμπίεσης/αποσυμπίεσης αρχείων και μολύνει πληροφοριακά συστήματα με την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εμπεριέχουν κακόβουλα επισυναπτόμενα αρχεία, κυρίως δε «παραποιημένες – αλλοιωμένες» φωτογραφίες γυναικών.

Τι γίνεται αν κάποιος κάνει το λάθος και το εγκαταστήσει;

Κρυπτογραφείται  το σύνολο των αρχείων που εντοπίζει

Απαιτείται η πληρωμή «λύτρων» για την παροχή του κλειδιού αποκρυπτογράφησης σε μορφή κρυπτονομισμάτων

Υποδεικνύεται στο χρήστη η δημιουργία συγκεκριμένης διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να λάβει το κλειδί αποκρυπτογράφησης.

Τι προτείνει η ΕΛ.ΑΣ στους χρήστες του διαδικτύου

Θα πρέπει να είναι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής τους από κακόβουλο λογισμικό, καθώς επίσης να μην προβαίνουν στην πληρωμή των ζητούμενων «λύτρων», προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές και να αποτρέπεται η περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου.

Τι πρέπει να κάνετε για να προστατευτείτε

  • Φτιάξτε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, το οποίο πρέπει να διατηρείτε εκτός του δικτύου, έτσι ώστε σε περίπτωση προσβολής να είναι δυνατή η αποκατάστασή τους.
  • Στις περιπτώσεις που λαμβάνετς μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, μην ανοίγετε  τους συνδέσμους (links) και μην κατεβάζετε συνημμένα αρχεία, που περιέχονται στα μηνύματα αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζετε με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.
  • Να ελέγχετε και να εγκαθιστάτε πάντα την ενημερωμένη (UptoDate) έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.
  • Να χρησιμοποιείτε γνήσια λογισμικά προγράμματα, ενημερωμένα στην τελευταία τους έκδοση και να διατηρείτε πάντα ενημερωμένο το πρόγραμμα προστασίας του ηλεκτρονικού σας υπολογιστή από κακόβουλο λογισμικό.
  • Να φροντίζετε για την προστασία και των φορητών σας συσκευών (Tablet&Smartphones).
  • Οδηγίες και συμβουλές υπάρχουν στον ιστότοπο http://www.cyberalert.gr/mobile-malware

Σημειώνεται ότι, για περιστατικά μολύνσεων από κακόβουλο λογισμικό τύπου Ransomware – Cryptoware, η EUROPOL και το European Cybercrime Centre (EC3) έχουν θέσει σε λειτουργία τον ιστότοπο https://www.nomoreransom.org, όπου οι πολίτες μπορούν να βρουν συμβουλές προστασίας, αλλά και κλειδιά αποκρυπτογράφησης για ορισμένες από τις μορφές κακόβουλου λογισμικού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top