«Ωκεανίς»: Πού έπεσε η θερμοκρασία στους -14 βαθμούς Κελσίου

Προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη

Στον πάγο μπήκαν τα ορεινά της χώρας με τη θερμοκρασία στο Μεσόβουνο Κοζάνης να πέφτει στους -14 βαθμούς Κελσίου το πρωί της Δευτέρας.

Δεμένα πλοία, κλειστά σχολεία και προβλήματα από την κακοκαιρία

Οι 8 χαμηλότερες θερμοκρασίες της Δευτέρας 25/02 που κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Φωτογραφία: meteo

Προειδοποίηση για έντονα φαινόμενα στην Κρήτη

To νησί βρέθηκε για ακόμα μία φορά στο «στόχαστρο» της κακοκαιρίας. Μετά τη «Χιόνη» που άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς και πολλές καταστροφές, η «Ωκεανίς» σαρώνει το νησί με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επιμείνουν έως αύριο Τρίτη.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τα ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη (βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά του νησιού), θα συνεχιστούν έως και το πρωί της Τρίτης 26/02. Η Δυτική Κρήτη θα δεχτεί και πάλι πολύ μεγάλα ποσά βροχής. Με δεδομένα τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, και τον κορεσμό του εδάφους σε νερό, συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή σε μετακινήσεις και εξωτερικές εργασίες.

Στον χάρτη φαίνεται η κατανομή του ολικού υετού (βροχή/χαλάζι/χιόνι), έως και το πρωί της Τρίτης 26/02. Φωτογραφία: meteo

Όσον αφορά την υπόλοιπη χώρα, βροχές αναμένονται στην Νοτιοανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Πελοπόννησο, και το Αιγαίο, ενώ καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στο Νότιο Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές των παραπάνω ηπειρωτικών περιοχών. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά, και από τις πρώτες ώρες της Τρίτης 26/02 θα περιοριστούν ως επί το πλείστον στην Κρήτη.

Κατολισθήσεις, πλημμύρες και  απεγκλωβισμοί οδηγών – «Ποτάμι» έγινε η εθνική οδός

Από το βράδυ της Κυριακής, η Κρήτη βρίσκεται σε συναγερμό, καθώς σε όλο το μήκος της εθνικής οδού του νησιού, σημειώνονται κατολισθήσεις, ενώ βράχοι έχουν αποκολληθεί και μένουν πάνω στο οδόστρωμα, προκαλώντας διακοπή της κυκλοφορίας.

Όπως μεταδίδουν το cretalive και το e-kriti κατολισθήσεις πρανών και βράχων καταγράφονται στις Σίσες, αλλά και στην Σκεπαστή.

Kατολισθήσεις βράχων στον ΒΟΑΚ. Φωτογραφία: Στέφανος Ραπανης/Eurokinissi

Την ίδια ώρα, τα νερά έχουν σχηματίσει ένα ποτάμι πάνω στο οδόστρωμα, στο τμήμα.Ηράκλειο - Ρέθυμνο, στο ύψος του Φόδελε αλλά και σε άλλα σημεία εγκυμονώντας κινδύνους για τους διερχόμενους οδηγούς.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι στην Κρήτη. Φωτογραφία: Στέφανος Ραπανης/Eurokinissi

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στον δρόμο Ηρακλείου - Μοιρών, καθώς στο ύψος της Σταυρακιανής Καμάρας πριν το Σίβα, το βουνό «κατεβάζει» λάσπη.

Ενδεικτικό των έντονων φαινομένων που επικρατούν στο νησί, είναι ότι το βράδυ της Κυριακής εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στον ΒΟΑΚ μετά από σφοδρή χαλαζόπτωση, με την κυκλοφορία να σταματά για περισσότερες από 3 ώρες.

Η επόμενη μέρα της χαλαζόπτωσης. Φωτογραφία: Στέφανος Ραπανης/Eurokinissi

Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια. Φωτογραφία: Στέφανος Ραπανης/Eurokinissi

Η θάλασσα απέκτησε καφέ χρώμα. Φωτογραφία: Στέφανος Ραπανης/Eurokinissi

Μποφόρ και ισχυρές βροχές στην Κρήτη.Φωτογραφία: Στέφανος Ραπανης/Eurokinissi

Τι αναφέρει με ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία

Ενημερώνουμε τους πολίτες ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες θα συνεχιστούν μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης 26/02/2019, ιδιαίτερα  στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Χανίων.

 

 

Ήδη παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις και παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, και να ενημερώνονται από τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα για την βατότητα του οδικού δικτύου.

Καλό είναι να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Όλο το προσωπικό και τα διαθέσιμα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας βρίσκονται επί έργω και παρεμβαίνουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κυρίως στον ΒΟΑΚ. Επισημαίνεται για ακόμα μία φορά ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους οδηγούς στις διασταυρώσεις δρόμων με χείμαρρους, στις λεγόμενες «ιρλανδικές» διαβάσεις, που λόγω της έντονης απορροής δεν θα πρέπει να διασχίζονται.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top