Αυτός είναι ο… νονός των ακραίων καιρικών φαινομένων

Πώς επιλέγει τα ονόματα που τους δίνει

κοκαιρία

«Αριάδνη», «Ξενοφώντας», «Τηλέμαχος», «Σοφία» είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που έχουν δοθεί τον τελευταίο καιρό στα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τη χώρα μας, συνήθεια που ξεκίνησε από το εξωτερικό κι έφτασε και στην Ελλάδα στις αρχές του 2017. 

«Νονός» των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κ. Λαγουβδάρος και οι επιστήμονές που εργάζονται εκεί και κάθε ένα βαφτίζεται με ένα ξεχωριστό όνομα που προέρχεται κυρίως από την ελληνική ιστορία και μυθολογία. 

Ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος

Η επιλογή του ονόματος είναι τυχαία και απλά ακολουθείται η αλφαβητική σειρά και φροντίζεται να δίνεται εναλλάξ ένα αντρικό κι ένα γυναικείο όνομα. 

Σήμερα έκανε την εμφάνισή της στη χώρα μας η «Υπατία», άρα το όνομα του επόμενου φαινομένου θα ξεκινά από το γράμμα «Φ» και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αντρικό. 

Ο κ. Λαγουβδάρος σε συνέντευξή του στο «Έθνος» είχε πει ότι η ονομασία των καιρικών φαινομένων αποτελεί παλιά συνήθεια που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, όταν δινόταν στους τυφώνες που έπλητταν την Καραϊβική το όνομα του αγίου που γιόρταζε τη μέρα εκδήλωσης του φαινομένου. 

Η χρήση γυναικείων ονομάτων στις κακοκαιρίες καθιερώθηκε τη δεκαετία του ‘40, υπό την επίδραση του μυθιστορήματος «Καταιγίδα» του Τζορτζ Ρ. Στιούαρτ, που εκδόθηκε το 1941.

Από το 1953, τα ακραία καιρικά φαινόμενα παίρνουν τα ονόματά τους από καταλόγους που εκπόνησε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, οι οποίοι ενημερώνονται σήμερα από μια διεθνή επιτροπή του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO). Οι κατάλογοι αυτοί είχαν μόνο γυναικεία ονόματα μέχρι το 1979, αλλά έκτοτε άρχισαν να χρησιμοποιούνται και αντρικά.

Η ΕΜΥ δεν υιοθετεί την τακτική αυτή, όμως φαίνεται πως πετυχαίνει τον στόχο της.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top