Στα κάγκελα ο εμπορικός κόσμος για τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές- "Έχουμε τόσα λεφτά που δεν μπορούμε να τα ξοδέψουμε;"

"Τρελό και υποκριτικό" το άνοιγμα

Στα κάγκελα ο εμπορικός κόσμος για τα ανοιχτά καταστήματα

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά από την απόφαση της κυβέρνησης να παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα και τις Κυριακές.

Όπως σας έχει ενημερώσει το star.gr, τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά τις περισσότερες Κυριακές του χρόνου, σύμφωνα με το άρθρο 49 του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες.

Το star.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου, κ. Γιάννη Νικολαράκο, για να διερευνήσει περαιτέρω το ζήτημα.

«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να είναι ανοιχτές οι ‘μικρές’ επιχειρήσεις τις Κυριακές» εξηγεί ο Πρόεδρος. «Δουλεύουμε 72 ώρες την εβδομάδα. Δουλεύουμε τα Σάββατα, όταν ο υπόλοιπος πληθυσμός δουλεύει 5 μέρες, δηλαδή 40 ώρες την εβδομάδα. Το Σάββατο είμαστε ανοιχτά για να εξυπηρετηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και όσοι δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα, όχι σε μαγαζιά. Κανείς δεν μπορεί να μας πει ‘καλό Σαββατοκύριακο’, μας λένε μόνο ‘καλή Κυριακή’. Δεν είναι λίγο τρελό και υποκριτικό να θέλουν να ανοίξουμε και τις Κυριακές;». 

Ο κ. Νικολαράκος θέτει ακόμα ένα ζήτημα: «Τι να κάνουμε τις Κυριακές; Έχουμε τόσα χρήματα που δεν μπορούμε να τα ξοδέψουμε; Έχουμε χρόνο, χρήματα δεν έχουμε! Τόσα χρόνια, η Κυριακή ήταν αργία. Έτσι είπε, εξάλλου, και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η αργία της Κυριακής είναι αναντικατάστατη! Δεν αναπληρώνεται από κανένα ρεπό. Δεν θέλουμε να δουλεύουμε Κυριακές!».

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). O Πρόεδρος του ΙΝΚΑ, κ. Γιώργος Λεχουρίτης, μίλησε στο star.gr και τόνισε ότι «διαχρονικά, το ΙΝΚΑ, από τότε που άνοιξαν οι ορέξεις για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ήταν αντίθετο». Ο μεγάλος κίνδυνος, για εκείνον, είναι το να χάσουμε την οικογενειακή θαλπωρή. «Έχουμε χάσει την ελευθερία, έχουμε χάσει τη θρησκεία, ας κρατήσουμε τουλάχιστον τον θεσμό της οικογένειας!» λέει χαρακτηριστικά.

«Οι Κυριακές είναι μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, για τις πολυεθνικές» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου. «Μόνο αυτές συμφέρει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Όλο αυτό υποτίθεται ότι γίνεται για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά πώς θα αναπτυχθεί όταν υπάρχει ύφεση; Μιλάμε για τον ίδιο τζίρο, που μοιράζεται σε έξοδα 7 ημερών!».

Το άλλο ζήτημα που τίθεται είναι αυτό των υπαλλήλων που χρειάζονται οι μικρές επιχειρήσεις για να δουλέψουν παραπάνω μέρες. «Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους, δεν θα μπορέσουν να φέρουν εργαζόμενους να δουλέψουν, γιατί κατανοούν το ζήτημα της αργίας. Επίσης, είναι οικονομικά ασύμφερο! Δεν γίνεται να φέρνεις έναν υπάλληλο μόνο 4 φορές τον μήνα, τόσο για οικονομικούς λόγους όσο και γιατί δεν είναι εξειδικευμένοι να πουλούν τα προϊόντα ενός μαγαζιού» εξηγεί ο κ. Νικολαράκος.

«Το πρόβλημα για την ανάπτυξη της χώρας δεν είναι οι Κυριακές, αλλά τα χρήματα που καθημερινά οι κυβερνήσεις κόβουν και από τους μισθούς και από τους συνταξιούχους» προσθέτει ο κ. Λεχουρίτης. «Το άνοιγμα των καταστημάτων δεν εξυπηρετεί τους ίδιους τους καταναλωτές, αλλά κάποια άλλα συμφέροντα πολυεθνικών εταιρειών, που, στη λογική του ‘δεν θα βρίσκεις ησυχία καμία ημέρα της εβδομάδος’, πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο οι Έλληνες θα χάσουν τον θεσμό της οικογένειας».

Ο κ. Νικολαράκος είναι σαφής: «Οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να ανοίξουν τα μαγαζιά τις Κυριακές. Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για το ζήτημα. Επομένως, ποιες δυνάμεις και ποια συμφέροντα επιβάλλουν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές;».

 

Μαρία Ανδρικάκη

m.andrikaki@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top