Οδός Αιόλου: Βόλτα σε ένα δρόμο με ιστορία «βουτηγμένη» στην αίγλη

Το πριν και το τώρα μέσα από φωτογραφίες και βίντεο 360 μοιρών-Πρώτη ανάρτηση: 26-04-2017 20:37

Οδός Αιόλου: Βόλτα σε ένα δρόμο με ιστορία «βουτηγμένη» στην αίγλη

Ποιος δεν γνωρίζει την οδό Αιόλου; Έναν από τους πιο κεντρικούς και ιστορικούς δρόμους της Αθήνας!

Πρόκειται για τον πλακόστρωτο δρόμο που συναντάς βγαίνοντας από το μετρό της Ομόνοιας και περπατώντας λίγα μέτρα με κατεύθυνση προς τη Σταδίου. Αν θες να την περπατήσεις όλη ξεκινάς την περιήγησή σου, από τα «Νότος» και συνεχίζεις μέχρι την Ερμού, τον πιο γνωστό εμπορικό δρόμο του κέντρου της πρωτεύουσας. Βέβαια αν θες, μπορείς να συνεχίσεις και να βγεις στην Πλάκα και στα Αναφιώτικα.

Αυτή τη διαδρομή έκανε με κάμερα 360 μοιρών και το star.gr! Όπως θα διαπιστώσετε στο βίντεο αλλά και στις φωτογραφίες, η εικόνα της Αιόλου έχει αλλάξει πάρα πολύ σε σχέση με το παρελθόν (δες ασπρόμαυρες φωτο).

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Η οδός Αιόλου, έλαβε το όνομα της από τον Αίολο, τον θεό των ανέμων, της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Σχεδιάστηκε το 1833 από τους αρχιτέκτονες Σταμάτη Κλεάνθη και Έντουαρτ Σάουμπερτ και στρώθηκε με αμμοχάλικο το 1860.

Ήταν η πρώτη οδός της Αθήνας στην οποία έγινε κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια κτίστηκαν νεοκλασικά κτήρια, μερικά από τα οποία βρίσκονται έως και σήμερα στο νότιο και κεντρικό τμήμα της οδού. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο Πόλεμο, κατασκευάστηκαν μοντέρνες πολυκατοικίες, ενώ την ίδια περίοδο εγκαταστάθηκαν φωτεινοί σηματοδότες στις συμβολές της Αιόλου με Αδριανού, Ερμού, Ευριπίδου, Σοφοκλέους, Σταδίου και Πανεπιστημίου/Πατησίων.

Η περιοχή κοντά στη συμβολή της Αιόλου με τη Σταδίου ονομάζεται Χαυτεία. Ονομάστηκε έτσι από ένα γνωστό καφενείο του 19ου αιώνα, του οποίου ο ιδιοκτήτης ονομαζόταν Χαυτής. Τα Χαυτεία, αλλά και γενικότερα η οδός Αιόλου ήταν το εμπορικό κέντρο της Αθήνας κατά τον 19ο και 20 αιώνα.

Χαρακτηριστικά το 1891 η εφημερίδα «Εφημερίς» αναφέρει: «…Η συγκέντρωσις του πλήθους γίνεται κατά δεύτερον λόγον εις τας οδούς του Αιόλου και της Αθηνάς. Αι οδοί αυταί δεν απέβαλον εισέτι ολοτελώς τον χρωματισμόν εμπορικών οδών ανατολικής πόλεως. Όλα αυτά, τα έξωθεν των θυρών κρεμάμενα αντικείμενα, προδίδουσιν τας ανατολικάς συνηθείας των πραγματευτάδων, οίτινες εκθέτουσιν έξωθεν της θύρας των ό,τι εκλεκτόν έχει ένδον το κατάστημά των...».

Από τη δεκαετία του 1950 όμως, η περιοχή άρχισε να μαραζώνει εμπορικά, μιας και τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα μεταφέρθηκαν στις οδούς Ερμού, Σταδίου και Πανεπιστημίου

Το 2003 κατά τη διάρκεια έργων πεζοδρόμησης, ανακαλύφθηκαν τμήματα της αρχαίας Αθηναϊκής οχύρωσης, στη διασταύρωση με την οδό Σοφοκλέους.

Σήμερα η οδός Αιόλου μοιάζει να προσπαθεί να διατηρήσει κάτι από την παλιά της αίγλη…

 

 

 

Ρεπορτάζ: Μαρία Κυπραίου

Email: mkipreou@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top