Η Volvo κάνει το πρώτο crash test στον κόσμο για κράνη ποδηλάτου 

Δοκιμές σύγκρουσης ανάμεσα σε αυτοκίνητα και κράνη ποδηλάτου

Volvo Crash Test  Κράνη Ποδηλάτου

Η Volvo, ηγετική δύναμη στην οδική ασφάλεια, συνεργάζεται με την POC, κορυφαία σουηδική μάρκα σπορ εξοπλισμού ασφαλείας, για την πραγματοποίηση μιας σειράς δοκιμών σύγκρουσης ανάμεσα σε αυτοκίνητα και κράνη ποδηλάτου. Οι δοκιμές αποτελούν τμήμα ενός νέου επαναστατικού ερευνητικού προγράμματος για την περαιτέρω προστασία των δικυκλιστών. Τα ατυχήματα ανάμεσα σε ποδήλατα και οχήματα συχνά οδηγούν σε σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Volvo έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική για την πλήρη αποφυγή αυτού του τύπου ατυχημάτων με τη βοήθεια τεχνολογιών ενεργητικής ασφάλειας.


Η ανίχνευση ποδηλατών με πλήρως αυτόματο φρενάρισμα χρησιμοποιεί κάμερες και ραντάρ στο αυτοκίνητο για να εντοπίσει ποδηλάτες, προειδοποιεί τον οδηγό για μία επικείμενη σύγκρουση και εφαρμόζει τα φρένα εφόσον απαιτείται περαιτέρω δράση. Είναι μια εξέλιξη των συστημάτων αυτόματου φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης και ανίχνευσης πεζών της Volvo, εναρμονισμένη με το όραμα της σουηδικής εταιρείας για την ασφάλεια.

Το ερευνητικό πρόγραμμα της Volvo και της POC αποτελείται από έναν αριθμό ειδικά σχεδιασμένων δοκιμών πρόσκρουσης, στις διάσημες εγκαταστάσεις του Κέντρου Ασφαλείας της Volvo, στο Γκέτεμποργκ. Αποτελεί, δε, τμήμα ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος με στόχο την κατανόηση του είδους των μακροχρόνιων τραυματισμών τους οποίους υφίστανται οι δικυκλιστές.Κατά τη διάρκεια αυτών των δοκιμών, κράνη ποδηλάτου της POC εφαρμόζονται σε κεφάλια ανδρεικέλων (crash dummies) που προσαρμόζονται σε μία πλατφόρμα δοκιμών, από την οποία εκτοξεύονται προς διάφορα σημεία του καπό ενός στατικού αυτοκινήτου της Volvo, με διαφορετικές ταχύτητες και σε διαφορετικές γωνίες, προκειμένου να καταγραφούν ποικίλες μετρήσεις.


Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος θα βοηθήσουν την POC να κάνει ασφαλέστερα τα κράνη της, ώστε να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης με αυτοκίνητο, ενώ οι δοκιμές θα προσφέρουν επίσης πολύτιμη γνώση στη Volvo για τους συγκεκριμένους τύπους ατυχημάτων. Η γνώση αυτή θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για την εξέλιξη λύσεων ασφαλείας. Τα τελευταία χρόνια η Volvo εστιάζει επίσης στην προστασία των ανθρώπων που βρίσκονται έξω από τα αυτοκίνητά της. Για παράδειγμα, η σουηδική εταιρεία λάνσαρε το σύστημα ανίχνευσης πεζών με πλήρως αυτόματο φρενάρισμα το 2010 και την ανίχνευση δικυκλιστών με πλήρως αυτόματο φρενάρισμα το 2013. Αμφότερες οι τεχνολογίες ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό όλων των μοντέλων της Volvo, ως τμήμα του City Safety, κι έχουν βοηθήσει στη συνολική βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Βαγγέλης  Γκούμας
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top