ΔΕΗ: Νέο σύστημα διακανονισμού για τους απλήρωτους λογαριασμούς

Οι πελάτες διαχωρίζονται κατά το βαθμό συνέπειας στην αποπληρωμή των τελευταίων λογαριασμών

Πρώτη δημοσίευση 21-05-2018 14:58

Νέο σύστημα διακανονισμού για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος αποφάσισε η ΔΕΗ.

Το σύστημα αυτό προβλέπει μεγαλύτερη προκαταβολή και λιγότερες δόσεις, ενώ θα υπάρχει σύνδεση με τον βαθμό συνέπειας στην πληρωμή των λογαριασμών αλλά και με το ύψος του λογαριασμού (όσοι έχουν μικρότερη κατανάλωση θα πληρώνουν μικρότερο ποσοστό προκαταβολής και αντίστροφα).

Στόχος είναι αφενός η ΔΕΗ να ανακτήσει ένα μεγάλος μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποφεύγοντας τη δημιουργία νέων, και αφετέρου να μην εκλαμβάνεται από τους πελάτες η ρύθμιση ως ένας τρόπος αποφυγής των υποχρεώσεων τους έναντι της ΔΕΗ.

Το νέο σύστημα διακανονισμών

Το νέο σύστημα διακανονισμών, όπως εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας:

Α. Οι πελάτες διαχωρίζονται κατά το βαθμό της συνέπειας που επέδειξαν στην πληρωμή των λογαριασμών το προηγούμενο δωδεκάμηνο στις εξής 6 κατηγορίες, όπως ίσχυε και πριν:

1. Συνεπείς χωρίς διακανονισμούς.

2. Συνεπείς σε πληρωμές και διακανονισμούς.

3. Περισσότερες από μία ενσωματώσεις λογαριασμών σε επόμενους λογαριασμούς ή και μία αθέτηση διακανονισμού.

4. Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών.

5. Πελάτες με αποκοπή λόγω χρέους, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει αίτημα επανασύνδεσης και ρύθμισης οφειλών εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αποκοπής.

6. Διαπιστωμένη ρευματοκλοπή

Β. Για όσους εντάσσονται στις κατηγορίες 1 έως 4 το σύστημα της ρύθμισης κλιμακώνεται με τα παρακάτω κριτήρια

- Για μέσο μηνιαίο λογαριασμό μέχρι 100 ευρώ απαιτείται προκαταβολή του 10% της οφειλής. Για μηνιαίο λογαριασμό 101 – 250 ευρώ, προκαταβολή 15% και από 250 ευρώ και πάνω η προκαταβολή γίνεται 20%.

- Σε όλες τις περιπτώσεις ο μέγιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης είναι 24. Η δόση δεν μπορεί να ξεπερνά το ύψος του μέσου μηνιαίου λογαριασμού (αφού αφαιρεθεί η προκαταβολή). Αν προκύπτει υπόλοιπο, τότε αυτό θα πρέπει να καταβληθεί μαζί με την προκαταβολή.

Γ. Για τις κατηγορίες συνέπειας 5 και 6 η ρύθμιση γίνεται με 30% προκαταβολή και μέχρι 18 μηνιαίες δόσεις. Αν έχει κοπεί το ρεύμα λόγω χρέους, χρειάζεται προκαταβολή 40% και μέχρι 12 δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με το σύστημα που ίσχυε ως τώρα, για τις κατηγορίες συνέπειας 1 ως 4 και για οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ προβλέπονταν 24 δόσεις χωρίς προκαταβολή, ενώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ προβλεπόταν προκαταβολή 10% και 18 μηνιαίες δόσεις ή 15% και 36 δόσεις.

Με το νέο σύστημα ρυθμίσεων η ΔΕΗ ευελπιστεί να εντοπίσει και τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή εκείνους που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Επίσης, ισχύουν οι ειδικές ρυθμίσεις για τους ευάλωτους οικιακούς πελάτες με άτοκες δόσεις έως 50% του μηνιαίου λογαριασμού που προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας.

Το ΔΣ εξουσιοδότησε, επίσης, τον διευθύνοντα σύμβουλο να εγκρίνει κατ’ εξαίρεση διακανονισμούς για ειδικές περιπτώσεις πελατών, που για ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης ως προς τις γενικές ρυθμίσεις εξόφλησης των οφειλών.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων εδώ 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top