Εγκώμια για μεταρρυθμίσεις από ΟΟΣΑ αλλά... κίτρινη κάρτα για φορολογία

Ζητά αναδιάρθρωση του χρέους και υπογραμμίζει πως πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι ξένες επενδύσεις- Nέα ενημέρωση 30-04-2018 15:47

Για αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας της Ελλάδας κάνει λόγο ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη νέα έκθεση του για την Ελλάδα.
 
Η έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα από τον γ.γ. του οργανισμού, Άνχελ Γκουρία, στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναγνωρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Ωστόσο, σημειώνει πως πρέπει να συνεχιστούν.
 
Στην έκθεση, επίσης, βγαίνει... κίτρινη κάρτα για το φορολογικό σύστημα. Όπως τονίζειται, στηρίζεται ακόμα σε υψηλούς συντελεστές και στενή φορολογική βάση (έμμεση αναφορά στην ανάγκη μείωσης του αφορολογήτου), κυρίως λόγω της φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ανάπτυξη και να δημιουργούνται ανισότητες. 
 
Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ τονίζει πως το χρέος παραμένει υψηλό. Όπως εξηγεί, η μείωσή του θα στηριχθεί στη μακροπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ, τη διατήρηση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και στην πρόθεση αναδιάρθρωσης του χρέους.
 
Εξάλλου, σημειώνει πως πρέπει να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, ενώ υπογραμμίζει πως η ελληνική οικονομία χρειάζεται σημαντική αύξηση των ξένων επενδύσεων.
 
Ο οργανισμός κάνει ειδική μνεία στην ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής αλλά και του θέματος των «κόκκινων δανείων», ενώ ζητάει την ολοκλήρωση του κτηματολογίου.
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ η Ελλάδα θα πετύχει ανάπτυξη 2% και 2,3% το 2018 και το 2019 αντίστοιχα, ενώ η ανεργία θα πέσει κάτω από το 20% το 2019 (συγκεκριμένα στο 19,4%).
 
Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως θα διαμορφωθεί φέτος στο 4% του ΑΕΠ και στο 3,6% το 2019.
 
Τα τρία βασικά συμπεράσματα της έκθεσης:
 
1. H οικονομία «αναρρώνει» και η δημοσιονομική αξιοπιστία έχει βελτιωθεί
 
Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία ανάρρωσης μετά από βαθιά κρίση. Η ανάπτυξη επέστρεψε, ενώ οι δημοσιονομικές ανισσοροπίες αντιμετωπίζονται. Ωστόσο,  επισημαίνει πως το χρέος της Ελλάδας είναι υψηλό και θα χρειαστεί αναδιάρθρωση.
 
2. Καλά στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα θα ενισχύσουν την κοινωνική ένταξη και τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών
 
Η απασχόληση ανεβαίνει και πάλι ωστόσο οι δείκτες φτώχειας στην Ελλάδα παραμένουν υψηλοί, ειδικά όσον αφορά τις οικογένειες με παιδιά (σ.σ. το όριο φτώχειας για οικογένεια με 2 παιδιά είναι 656 ευρώ το μήνα).
 
3. Παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, η πολύπλοκη νομοθεσία και η έλλειψη χρηματοδότησης, εμποδίζουν τις ιδιωτικές επενδύσεις
 
Η κυβέρνηση έχει βελτιώσει αρκετές πτυχές του επενδυτικού κλίματος, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμη.
 
Η μείωση των κόκκινων δανείων και η απαλλαγή της οικονομίας από τα capital controls θα βελτιώσουν τις δημοσιονομικές συνθήκες και θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην εμπιστοσύνη.
 
Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα ήδη έχει αποφέρει καρπούς.
 

Τι αναφέρει για τα εργασιακά

 Ο ΟΟΣΑ μιλά για αύξηση της απασχόλησης ,αλλά επισημαίνει πως οι νέες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί είναι - κυρίως - προσωρινής και μερικής απασχόλησης, με μικρότερη εξειδίκευση από αυτές που χάθηκαν στην κρίση.

Όπως σημειώνει, με τον κατώτατο μισθό αμείβεται πάνω από το 50% του ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή,με ακαθάριστες αποδοχές χαμηλότερες από το όριο της φτώχειας για μία τετραμελή οικογένεια (656 ευρώ).

Ο οργανισμός σημειώνει πως οι νέες κλαδικές συμβάσεις (επανέρχονται μετά από Μνημόνιο) πρέπει να προσαρμοστούν στα δεδομένα των μικρών επιχειρήσεων. Μόνο μερικές χώρες επιτρέπουν επεκτασιμότητα, και αυτό κατά περίπτωση και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Εν προκειμένω, υπάρχει το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου απαιτείται η υπογραφή από το 50% εργαζομένων και το 30% μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Τι προτείνει για τις νέες κλαδικές συμβάσεις

Οι συστάσεις του ΟΟΣΑ:

να δίνεται άδεια σε επιχειρήσεις για καθορισμό λεπτομερειών π.χ. μικρότερους μισθούς, ευελιξία ωραρίου 

πέρα από τις ελάχιστες προϋποθέσεις επεκτασιμότητας να προβλέπεται και ουδέτερο όργανο για έγκριση επεκτασιμότητας (όχι αυτόματη επεκτασιμότητα) 

καλύτερη προστασία απασχόλησης: ρήτρες που επιτρέπουν σε επιχειρήσεις να προσαρμόσουν όρους συμβάσεων π.χ. λόγω οικονομικών δυσκολιών 

υπέρ ενίσχυσης ρόλου «ενώσεων προσώπων» (για επιχειρησιακές συμβάσεις) 

προτιμότερη η σύνδεση υποκατώτατου μισθού με την εμπειρία και όχι την ηλικία (τα στοιχεία μπορούν να αντλούνται από ΕΡΓΑΝΗ) 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top