Σκακιέρα για το ελληνικό χρέος: Κρίσιμη συνεδρίαση με 3 σενάρια στο τραπέζι

«Φρένο» στα σενάρια για παράταση του μνημονίου από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους- Nέα ανάρτηση 20-04-2018 15:53

Η σκακιέρα για το ελληνικό χρέος φαίνεται πως πλέον έχει στηθεί, με όλους τους βασικούς παίχτες να βρίσκονται στην Ουάσινγκτον, όπου διεξάγεται η Εαρινή Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η κρίσιμη συνεδρίαση του Ουάσινγκτον Γκρουπ, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία), ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και του ΔΝΤ, θα γίνει σήμερα στις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τρία διαφορετικά σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Φρένο» στα σενάρια για παράταση του μνημονίου

«Φρένο» στα σενάρια για παράταση του ελληνικού προγράμματος βάζουν, εξάλλου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Διαβάστε ακόμη: Αποκάλυψη-βόμβα: Οι δανειστές θέλουν παράταση του μνημονίου

Μιλώντας την Πέμπτη στο Ινστιτούτο Πίτερσον για τις Διεθνείς Σχέσεις της Ουάσινγκτον, ο Πιερ Μοσκοβισί υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο «κεκαλυμμένο πρόγραμμα», αλλά ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μετά την λήξη του προγράμματος.

«Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο για την περίοδο μετά το πρόγραμμα που να υποστηρίζει τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στην Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι ένα κεκαλυμμένο νέο πρόγραμμα. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Σίγουρα δεν το θέλω αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων.

Διαβάστε ακόμη: Σεντένο (πρόεδρος Eurogroup): Πιο κοντά η συμφωνία για το ελληνικό χρέος

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος μιλώντας στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council ξεκαθάρισε πως δεν γίνονται συζητήσεις για παράταση του προγράμματος πέραν του Αυγούστου. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στην ελάφρυνση του χρέους αλλά και την «τυπική εποπτεία», όπως συνέβη άλλωστε και με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και τις υπόλοιπες χώρες που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα.

Διαβάστε ακόμη: Λαγκάρντ: Ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελλάδα

Υποστηρικτικές ήταν και οι δηλώσεις της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που προηγήθηκε: έστειλε το μήνυμα πως οι αγορές είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα.

Αυτό, όπως είπε, αποτυπώνεται στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, που υποχώρησε κάτω από το 4%, καθώς οι αγορές αντιμετωπίζουν πλέον την Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά σε σχέση με το παρελθόν.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top