Το σχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων: Τι θέλει η τρόικα – Τι δίνει η Αθήνα

Σκληρό μπρα ντε φερ για την πολυαναμενόμενη ρύθμιση

Το σχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων
Σκληρό µπρα ντε φερ ανάµεσα στο οικονοµικό επιτελείο και την τρόικα προκαλεί η πολυαναµενόµενη ρύθµιση των 120 δόσεων για οφειλές ενεργών ελεύθερων επαγγελµατιών και αυτοαπασχολούµενων προς ασφαλιστικά ταµεία και εφορίες.
 
Οι δανειστές επιµένουν να υπάρχουν συγκεκριµένα περιουσιακά κριτήρια που θα καθορίζουν την ένταξη στη ρύθµιση και το ύψος της µηνιαίας οφειλής, µε στόχο να περιορίσουν την περίµετρο των υπό ένταξη οφειλετών, επιδίωξη στην οποία αντιδρά το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης.
 
Σε µια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές, εστάλησαν στην τρόικα παραδείγµατα που παρουσιάζουν το ύψος του χρέους σε συνάρτηση µε το ετήσιο εισόδηµα για ελεύθερους επαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενους, ενώ τις επόµενες ηµέρες αναµένεται να αποσταλεί ακόµα µια παρτίδα 30 αναλυτικών παραδειγµάτων, από τα οποία προκύπτει η δεινή οικονοµική κατάσταση στην οποία βρίσκονται.
 
Επίσης, αποδεικνύεται ότι δεν µπορεί η κατοχή ενός ακινήτου να «πετάει» εκτός ρύθµισης επαγγελµατίες µε χαµηλό εισόδηµα και µεγάλη οφειλή που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της οικονοµικής κρίσης.
 
Η αποστολή των παραδειγµάτων κρίθηκε απαραίτητη ώστε να αρθεί η επιφυλακτικότητα µε την οποία αντιµετωπίζουν οι δανειστές τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελµατιών και να ενισχυθεί η αναγκαιότητα ένταξης στη ρύθµιση όσο το δυνατόν µεγαλύτερου αριθµού τους.
 
Η κυβέρνηση εκτιµά ότι περίπου 100.000 ελεύθεροι επαγγελµατίες µπορούν να ενταχθούν στη ρύθµιση και να παραµείνουν βιώσιµοι διατηρώντας θέσεις εργασίας.
 
Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, «οι δανειστές είναι επιφυλακτικοί καθώς γνωρίζουν τη φοροδιαφυγή που υπάρχει στους ελεύθερους επαγγελµατίες. Στους ελέγχους των ΑΦΜ, τους οποίους έκαναν τα τεχνικά κλιµάκια της τρόικας, διαπίστωσαν ότι όσο πιο µικρά είναι τα εισοδήµατα, τόσο πιο µεγάλη είναι η οφειλή. Και προβληµατίζονται για το πώς θα καταφέρουν οι συγκεκριµένες κατηγορίες να ανταποκριθούν στη µηνιαία καταβολή της δόσης εφόσον ενταχθούν στη ρύθµιση».
 
Τι ζητούν οι δανειστές
 
Οι δανειστές στην πρόταση που απέστειλαν στην κυβέρνηση έθεσαν αυστηρά κριτήρια:
 
Το ύψος του εισοδήµατος που απαιτείται για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθµιση.
 
Τον συντελεστή που βάσει εισοδήµατος και χρέους διαµορφώνει τη µηνιαία δόση.
 
Συγκεκριµένα, ζητούν η περιουσία να είναι µικρότερη από το 10πλάσιο της οφειλής, για να µπει κάποιος στη ρύθµιση των 120 δόσεων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εάν ένας ελεύθερος επαγγελµατίας έχει 10.000 ευρώ καθαρό εισόδηµα και οφειλή 20.000 ευρώ -που συναντάται στις πλείστες των περιπτώσεων- για να µπει στη ρύθµιση θα πρέπει η περιουσία του να µην ξεπερνάει τα 200.000 ευρώ.
 
Το κριτήριο αυτό που θέτουν οι δανειστές αναµένεται να λειτουργήσει ανασταλτικά στην ένταξη αρκετών οφειλετών στη ρύθµιση, καθώς πολλοί από αυτούς διαθέτουν τουλάχιστον µία πρώτη κατοικία, η οποία µε βάση τις αντικειµενικές αξίες του 2008 -που ισχύουν ακόµη και σήµερα- έχει αξία που ξεπερνά τα 200.000 ευρώ.
 
Τι αντιπροτείνει η Αθήνα
 
Το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη αντιπροτείνει στην τρόικα εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες καταγράφονται µε συγκεκριµένα παραδείγµατα:
 
Το ύψος και ο αριθµός των δόσεων να καθορίζονται από έναν συντελεστή, ο οποίος θα προκύπτει από το οικονοµικό αποτέλεσµα του καλύτερου έτους της τελευταίας τριετίας (2014, 2015 και 2016) και θα υπολογίζει το εισόδηµα διά το χρέος.
 
Ζητούµενο είναι ο µηχανισµός αυτός να προβλέπει µεν την ελάχιστη δόση, όµως να µην οριοθετεί και το «ταβάνι» αλλά το «πάτωµα» στο ύψος της δυνητικά ρυθµιζόµενης οφειλής. Στόχος είναι να ενταχθούν στη ρύθµιση οφειλέτες µε σηµαντικά χρέη αλλά χαµηλά εισοδήµατα.
 
Εάν δεν ευοδωθούν οι συζητήσεις µεταξύ των δύο πλευρών στη βάση του συγκεκριµένου σχεδίου, προκειµένου να ξεπεραστούν οι σκόπελοι, η ελληνική πλευρά εξετάζει να προτείνει στους δανειστές οι επαγγελµατίες και οι αυτοαπασχολούµενοι που επιθυµούν να ενταχθούν στη ρύθµιση να προσκοµίζουν ένα business plan, σε βάθος δεκαετίας, το οποίο θα έχει εκπονήσει λογιστής α’ τάξης, στο πρότυπο του αντίστοιχου που κατατίθεται στις περιπτώσεις ρύθµισης οφειλών βάσει του εξωδικαστικού µηχανισµού.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top