ΧΑΜΟΣ με την Ράικου: Ονόματα ζητά το Μαξίμου - Εξηγήσεις από την κυβέρνηση ζητά η αντιπολίτευση

«Στα θέματα διαφθοράς θα φτάσουμε μέχρι το τέλος» ισχυρίζονται κυβερνητικές πηγές - Πρώτη ανάρτηση 16:54

Αντιδράσεις  με μεγάλες πολιτικές προεκτάσεις προκαλεί η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, με επιστολή που έστειλε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.  

Υπενθυμίζεται ότι είχε αναλάβει την δικαστική έρευνα για πολλές «καυτές» υποθέσεις, η τελευταία εκ των οποίων ήταν το σκάνδαλο της φαρμακευτικής Novartis,  με αφορμή την οποία ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εξεταστική για τα θέματα υγείας, ενώ υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έδειχναν ως εμπλεκόμενους υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να τους κατονομάζουν ή να παρουσιάζουν στοιχεία

«Η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά»,  υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν:

«Το λιγότερο που αναμένουμε είναι να κατονομάσει όλους εκείνους που την εμπόδισαν να παράξει έργο, όπως ισχυρίζεται. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στα θέματα διαφθοράς να φτάσει μέχρι το τέλος».

Να δώσουν απαντήσει για τους λόγους της παραίτησης της κ. Ράικου καλούν την κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αιχμές για τυχόν εξωθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της:

«Η σημερινή παραίτηση – βόμβα της Εισαγγελέως Διαφθοράς επιβεβαιώνει, με τον χειρότερο τρόπο, όσα καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης. Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να δώσουν απαντήσεις για τη λειτουργία παράκεντρων εξουσίας και διαφθοράς» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.  

Να προστατεύει τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς από κάθε απόπειρα επηρεασμού και εκβιασμού καλεί  την Πολιτεία η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Στην σχετική της ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα:

«Παρά την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία στη δημόσια ζωή, η ανεξαρτησία των διωκτικών αρχών παραμένει στη χώρα μας ακόμη ζητούμενο.

Κάποιοι βλέπουν τη «μάχη κατά της διαφθοράς» ως μέσο πολιτικής επιβίωσης. Επιδιώκουν τη διαρκή δημιουργία σκιών, συντηρούν τη «σκανδαλολογία» μέσω ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης. Αποκρύπτοντας βέβαια ότι δεν τους συμφέρει. Αυτοί δεν θα ηρεμήσουν αν δεν αλώσουν την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη εμμένει στην αδήριτη ανάγκη να διαφυλαχθεί η θεσμική νομιμότητα. Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς από κάθε απόπειρα επηρεασμού και εκβιασμού. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Ποτάμι, στην οποία αναφέρει :

«Η εισαγγελέας που έπιασε μεταξύ άλλων τον Άκη Τσοχατζόπουλο (όταν τα κόμματα τον είχαν αθωώσει) έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο σκοτεινών κύκλων που θέλουν να έχουν ασυλία. Σήμερα η παραίτηση της Ελένης Ράϊκου από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και οι βαριές καταγγελίες για “σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου”, δείχνουν ότι τα πράγματα στη χώρα μας γίνονται πολύ επικίνδυνα. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προστατεύσει τους θεσμούς και να αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά της.

Ο πολιτικός κόσμος, η ηγεσία της Δικαιοσύνης και οι δικαστικές ενώσεις οφείλουν να στηρίξουν την προσπάθεια της κυρίας Ράϊκου. Η ίδια η εισαγγελέας πρέπει με αυτή τη στήριξη να συνεχίσει το έργο της και να αγνοήσει τις απειλές. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει κράτος δικαίου κι όχι χώρα που κάνουν κουμάντο διάφορες μαφίες».

Εξηγήσεις για τους υπαινιγμούς που διατύπωσε  η Εισαγγελέας Διαφθοράς,  στην επιστολή παραίτησής της, ζητά από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων,  η οποία καλεί τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «να διατάξει άμεση διερεύνηση των υπαινιγμών και των λόγων παραίτησης της κ. Ράικου».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «να παραιτείται δικαιούται οποιοσδήποτε, όχι όμως εισαγγελικός λειτουργός, χωρίς να δίνει πλήρη στοιχεία για τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top