Περί τελεσιγράφου: Τι συμβαίνει μεταξύ δανειστών και Αθήνας- ΟΛΗ η αλήθεια

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Με αγώνα δρόμου μοιάζει η διαπραγματεύση με τους δανειστές, ενώ παράλληλα το τοπίο γύρω από το αποτέλεσμα είναι θολό. Με ημερομηνία κατατεθέν την 20η Φεβρουαρίου και τρία τα βασικά σενάρια, -νέα μέτρα, εκλογές ή νέα μέτρα με αυξημένη πλειοψηφία ή με 180 βουλευτές-, οι φήμες όλο και φουντώνουν γύρω από τα «παζάρια» που θα πρωτοστατήσουν τις τρεις ερχόμενες εβδομάδες.

Ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου, επισήμανε ότι απαιτείται να μπει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ και οι προϋποθέσεις είναι τρεις: 4,2 δις για μετά το 2019, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και επανέλεγχος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Όσον αφορά στις πληροφορίες που κάνουν λόγο περί «τελεσιγράφου» με τα νέα μέτρα που ετοιμάζονται να στείλουν οι δανειστές στην Αθήνα, ο Θάνος Αθανασίου ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και πως οι όροι αυτοί είναι σχηματικοί. «Δεν ανταλλάσσουν μία επιστολή. Ανταλλάσσουν χιλιάδες email και μιλάνε μεταξύ τους εκατοντάδες ώρες στο τηλέφωνο» ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε:

«Τα τελεσίγραφα μπαίνουν από την πραγματικότητα, δεν μπαίνουν επειδή το λέει κάποιος στις Βρυξέλλες. Η πραγματικότητα είναι ότι μετά από λίγο καιρό, δεν θα έχεις κοινοβούλια ώστε να εγκρίνουν. Έρχονται εκλογές στην Ολλανδία και Γαλλία». Επισημαίνεται ότι στις 20 Φεβρουαρίου είναι το κρίσιμο Εurogroup, στις 15 Μαρτίου ακολουθούν οι ολλανδικές εκλογές και στις 20 Μαρτίου είναι το επόμενο Εurogroup.

Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός μιλώντας χθες σε σερβική εφημερίδα, προβάλλει τα αποτελέσματα της υπερ-υπερφορολόγησης και επισημαίνει ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τους στόχους και τις υποχρεώσεις της, αποδίδει ευθύνες για την καθυστέρηση στην διαπραγμάτευση σε «κάποιες παράλογες απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα λιτότητας» από τους δανειστές, αλλά εμφανίζεται «πεπεισμένος ότι σύντομα θα διευθετηθεί αυτή η εκκρεμότητα» και προειδοποιεί πως «κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει ενδεχόμενη νέα αναβίωση του ελληνικού προβλήματος».

Εντωμεταξύ, το Bloomberg αποκάλυψε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην επιστολή του της περασμένης εβδομάδας ενόψει του Eurogroup, αποδεχόταν πρόσθετα μέτρα ύψους 550.000.000 ευρώ για το 2018 και ομολογούσε τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αναγνωρίζοντας ότι έχει υλοποιηθεί μόλις το 1/3 των μνημονιακών μέτρων. Στην ίδια επιστολή μάλιστα, διαβεβαίωνε πως είναι εφικτό να εφαρμοστεί το 100% των μέτρων μέσα σε 10-15 μέρες, εφόσον πρώτα κλείσει η συμφωνία μεταξύ Αθήνας, Ευρωπαίων και ΔΝΤ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top